ГДБОП разследва случая с имейлите за поставени бомби в десетки училища

OFFNews 27 март 2023 в 17:50 2285 4

Полицаи пред едно от училищата, получило заплашителния мейл

Снимка БГНЕС

Полицаи пред едно от училищата, получило заплашителния мейл

ГДБОП разследва случая с получените заплашителни имейли за поставени бомби в десетки училища у нас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност" в главната дирекция, предаде БНР. 

От чужбина вероятно е изпратен имейла с бомбената заплаха получена днес в десетки училища в цялата страна. Текстът е на български, но вероятно е преведен с помощта на интернет преводач.

До момента експертите са проследили IP адреса на изпращача, като е установено, че той не е български. Засегнати са поне 16 училища в София и десетки във Варна и Бургас.

От МВР уточниха че занятията в училищата се прекратяват или не по преценка на съответните директори. На много места у нас полицията вече е приключила с претърсването на помещенията и до момента няма открити съмнителни вещи.

В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. На профилната снимка е публикуван маскиран мъж с автоматично оръжие.

"Ние сме от организацията MFUL. Всички човешки същества са гадни същества и ****, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”, пишело в имейлите, предаде БГНЕС.

Те са били адресирани като „важно съобщение” от името на Егор Синянский.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

27.03 2023 в 19:27

Споко, и за изборите ще има такива мейли.

2073

3

Johnny B Goode

27.03 2023 в 18:33

Големи експерти ще са тези дето са го проследили IP адреса.

3767

2

Име на профила

27.03 2023 в 18:29

"До момента експертите са проследили IP адреса на изпращача, като е установено, че той не е български"

Не ти трябва да си айти специалист, за да можеш да пращаш анонимни мейли от чужд адрес, да не им давам акъл но се сещам за няколко начина и без да съм хакер.

3767

1

Име на профила

27.03 2023 в 18:28

Върти ми се от известно време...

Колко пъти реално е имало заложена бомба в училище или мол? Аз когато бях хлапак преди 100 години се звънеше за бомба за да се отложи класно или удължи ваканция... Все детски истории.

Очевидно се прекалява това, преди време и с моловете имаше подобна история. За терористите не знам, но и малки деца знаят как може да се пращат анонимни мейли с нула процента шанс да те хванат. Айде, с телефоните е една идея по-сложно да се спуфне номер. Това няма да има край така.

 
X

Да помогнем на украинските деца!