Гранична полицайка е простреляна при гонка с мигранти

OFFNews 27 октомври 2023 в 18:38 1999 1

ГП

Снимка МВР

Гранична полиция

Старши полицай Николета Костадинова от Граничен полицейски участък - Средец е в болница с огнестрелна рана при инцидент със задържане на мигранти край границата.

Това съобщи на брифинг директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов. 

Костадинова е настанена в УБАЛ-Бургас и е в добро общо състояние. Инцидентът е станал рано сутринта в четвъртък.

Директорът на "Гранична полиция" обясни, че шестима мигранти са преминали незаконно границата. Следата на групата е хваната благодарение на полицейско куче. Издадени са няколко предупредителни команди "Стой! Полиция! Ще стрелям!".

Групата обаче не се е подчинила и мигрантите се разпръснали в различни посоки в гората. Костадинова е произвела предупредителни изстрели във въздуха, при което мигрантите са се скупчили. 

"Докато останалите колеги излязат от позициите си, единият от мигрантите блъска Костадинова. В същото време тя е държала с едната ръка повода на полицейското куче, с другата - служебното оръжие, с което преди секунди е стреляла. При падането назад тя произвежда изстрел, който засяга крака ѝ. Колежката е добре, в болница, с висок боен дух. Всички десет граничари, участвали в тази операция са наградени с моя заповед с парични награди", посочи Златанов.

От думите му стана ясно, че мигрантския натиск тази година е рекорден. 165 хиляди са опитите за нелегално влизане в страната ни са предотвратени тази година до момента. За същия период на миналата година случаите са 120 000, което показва огромно повишение.

"Натискът е огромен. Не можем да спрем на сто процента мигрантския натиск, успяваме до го намалим, доколкото е възможно. Мигрантите успяват да влязат в страната ни, защото предварително научават за местата, където не е засилен граничният контрол", каза още Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки