Гърция арестува четирима българи, опитали да влязат с фалшиви PCR тестове

OFFNews 05 февруари 2021 в 17:42 2883 0

Четирима българи - трима мъже и една жена, са били арестувани, след като се опитали да влязат в Гърция през ГКПП Промахон с фалшиви PCR тестове за коронавирус, съобщи БТА като се позова на гръцки медии.

Установено било, че удостоверенията са подправени след проверка за потвърждение в българската лаборатория, която се предполагало, че е извършила тестовете.

Влизането в Гърция става само след представяне на отрицателен PCR тест, който трябва да е направен не повече от 72 часа преди преминаване на границата.

Междувременно Европол предупреди, че все по-голяма става вероятността фалшифицирането на тестове и здравни сертификати да стане обект на криминални организации за незаконни печалби.

Европейската полицейска структура дава и няколко примера за разкрита търговия с фалшиви тестове на пътуващи.

- Разкрит и ликвидиран е престъпен кръг, който продавал негативни тестове на пътници на летище "Шарл де Гол" в Париж;

- Във Великобритания фалшификатори са заловени да продават фалшиви COVID-документи по 100 паунда единия;

- През декември испанската полиция задържа измамник за продажба на фалшиви отрицателни резултати от тестове срещу 40 евро единия.

"Заради широкото разпространение на технологиите под формата на принтери с висока резолюция и различен софтуер измамниците могат да произвеждат висококачествени фалшификати и фалшиви документи - пише още Европол. - Държавите членки на ЕС се насърчават да споделят с Европол всякаква информация за криминални дейности, свързани с фалшиви тестове за COVID-19".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!