Двуметрова вълна заля село Турия край Павел баня, порои наводниха Варна и Септември

OFFNews 16 юни 2014 в 09:02 8613 5

Наводненото село Турия

Снимка Нова тв

Наводненото село Турия

Близо двуметрова вълна е заляла снощи старозагорското село Турия, община Павел баня, съобщи Нова тв.

Водата е придошла от река Турийска и за минути е заляла цялото село. Над 50 къщи са наводнени. Те са по поречието на реката и в ниската част на селото.

Няколко души са пострадали. Оказана е и помощ на болен човек, който от 8 години е неподвижен и е изпаднал в шок от случващото се. Жителите на наводнените къщи са настанени при близки. 

Животните са спасени.

Досега са установени щети за над 300 000 лева. Два автомобила са били повлечени от бедствието. Има отнесени контейнери и пропаднал път.

Екипи на Спешна помощ и Пожарната цялата нощ са помагали на хората.

Ситуацията вече е овладяна, каза кметският наместник на селото Невена Соколова тази сутрин.

На мястото на бедствието са работили екипи на Гражданска защита Казанлък и Павел баня и на EVN, каза още Соколова. В Турия очакват областния управител на Стара Загора и специална комисия, която да установи размерите на щетите.

Наводнения, причинени от поройни дъждове, имаше и във Варна.

Проблеми са възникнали на ул. „Христо Смирненски“ край Военноморска болница, в района на зеленчуковата борса, в дома за хора с увреждания в Салтанат, в няколко детски градини, в Математическата гимназия, в АГ болницата.

Два екипа, снабдени с отводни помпи, отводняват помещенията. Помагат и работници от фирма "Никман", както и екипи на пожарната.

Отводнявания се извършват в района на сп. Студентска, в подлеза на базар "Левски", в проблемни участъци във Виница. По информация на местното кметство дерето в село Константиново е преляло и водата е заляла моста. Екипите са оказали помощ на няколко закъсали автомобили, а в района на МБАЛ "Св. Анна" от напора на водата е отхвръкнал капак на канализационна шахта. Няма данни за пострадали хора. Щетите от пороя ще бъдат обобщени и изпратени до комисията за бедствия и аварии.

Рано сутринта е имало пет пропуснати курса на автобуси и тролеи по линиите 14, 20, 88 и 82, заради наводнени улици, към 9 ч. работата е била нормализирана, съобщиха от "Градски транспорт".

Заради наводнения от валежи бяха отводнени мазетата на 10 къщи на територията на община Септември, Пазарджик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!