Депутати искат проверка на случая в Перник

Юлиан Христов 18 януари 2012 в 09:44 1643 0

Майката на убитата Мирослава Емилия.  Снимка: БГНЕС
Майката на убитата Мирослава Емилия. Снимка: БГНЕС

Депутати поискаха проверка на случая в Перник, при който, заподозрян за отвличането и убийството на Мирослава от Перник, се самоуби пред трима полицаи. Първото искане беше направено от Иван Костов, според когото случаят трябва да се разследва от вътрешната парламентарна комисия. Според него комисията трябва да отговори на много въпроси: бил ли е самоубилият се обвиняем, следствен или защитен свидетел, защо не е отнето оръжието му при началото на следствените действия, имало ли е прокурор по времето на обиска и ако е имало, защо не е препятствал, защо прокуратурата мълчи и не образува следствие по тези нарушения.

Според Костов най-голямата гордост на правителството, че се е справило с отвличанията, е накърнена със случая в Перник.

Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков предложи създаването на анкетна парламентарна комисия. Според него по случая е имало противоречиви изказвания на служител от МВР и липсва ясна и точна информация от прокуратурата относно фактите. Искането за отделна комисия е свързано с това, че вътрешната парламентарна комисия е съставена „на базата на мнозинството“.

В Перник утре е насрочено погребението на Мирослава Николова, която беше отвлечена и убита на 7 ноември миналата година. Тялото на детето е в напреднал стадий на разложение, тъй като убийците Стойчо Петров и Марио Любенов са я заровили без дрехи, за да заличат следите.

Сестрата на убитото момиче - Елеонора, заяви преди дни, че най-вероятно тя е била изнасилена преди смъртта й. Според нея, в отвличането и убийството й е замесен и трети човек, който най - вероятно бил свързан с полицията в Перник.

По отношение на психическото състояние и на двамата похитители изникнаха съмнения. От психиатрията в София обявиха, че Марио Любенов наистина страда от шизофрения и не симулира. В същото време има съмнения и около самоубийството на Стойчо Петров. В свое интервю директорът на Института по психология при МВР Неделчо Стойчев обясни, че мъжът не е бил стабилен, „емоционално изравнен“ и социопат. Това повдига въпроса дали мъжът законно е притежавал оръжието си или е бил с фалшив документ, установяващ психологическото му състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!