Бургаски спасители извадиха четирима от морето за час

OFFNews 03 август 2015 в 14:44 3467 0

Снимка OFFNews

Северният плаж в Бургас

Четирима души само за час извадиха от опасното море спасители на Северния плаж в Бургас. При единия от инцидентите, жената буквално е била върната към живот.

Две приятелки влизат днес, около 11 ч., в неохраняемата зона след т. нар. Евин плаж на Бургас. Мъртвото вълнение ги повлича навътре в морето и само близостта на последния, 17 – ти пост, ги е отървала. Двамата спасители скачат във водата и успяват да извадят едната жена, след което се връщат за другата. Тя вече била потънала и изпаднала в клинична смърт, не е дишала и не е имала сърдечен ритъм. Спасителите я обдишват с амбу, започват сърдечен масаж и с помощта и на пристигналия на място медицински екип успяват да я изведат от клинична смърт. Пострадалата е 63 - годишна бургазлийка, настанена е в "Реанимация", в тежко състояние.

Малко след това, спасителите от същия пост вадят от водата и две давещи се русначета.

И днес флагът на бургаския плаж е червен, заради мъртвото вълнение. Опасността от него, обаче, масово е подценявана, коментират спасители. Всяко лято те срещат огромни трудности при ваденето на хора от водата, които, смятайки се за добри плувци, отказват да се съобразяват с флаговата сигнализация. Извадим ги от морето, те скачат да ни бият, казват спасители. Припомнят старата максима – на пълен стомах и след употреба на алкохол, да не се припарва до водата. Спасителите съветват, ако се попадне в мъртво вълнение да се запази спокойствие. Ако сме на плитко, можем да опитаме с подскоци, а не плувайки, да стигнем до сушата. Другият вариант е да се изчака да премине течението и „да отпусне хватката“ и да се стигне до сушата, плувайки по диагонал. 

Само за този уикенд морето взе две нови жертви. Момиче на 15 г. се удави на неохраняем плаж до Военноморската база – Атия в неделя, а в събота, тялото на 34–годишен сливналия бе намерено на ивицата в Слънчев бряг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!