Как да се пазим от мъртвото вълнение

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 12:45 19292 10

Какво точно представлява явлението "мъртво вълнение" - причина за загубата на стотици животи на година, как се образува то и как да реагираме, ако попаднем в него - отговори на тези въпроси дава сайтът motivatori.net.

Много от хората, които плуват добре, не разбират, как може да се удавиш съвсем близо до брега. Слушайки в новинарските емисии за туристи, удавили се до брега, те си мислят, че жертвите или не са можели да плуват, или са употребявали алкохол. Но истинската причина е съвсем друга.

В българския език няма точен термин за това явление и за него в български език са се наложили жаргонните термини от спасителите на плажа. Английският термин за това течение е „rip current”. Такива вълнения има във всички кътчета на нашата планета – и в Мексиканския залив, и при нас в Черно море, и на остров Бали и т.н. С тези явления не могат да се справят не само обикновените хора, но и първокласни плувци, защото просто не разбират какво трябва да правят.

Всичко става неочаквано. Вие плувате от брега навътре, след това се обръщате, но не можете да се върнете... Вие плувате с всички сили, но оставате на едно място или дори още повече се отдалечавате от брега. Всички ваши опити са безуспешни, силите ви свършват и вие започвате да се поддавате на паниката…

Като за начало е важно да разберете принципа на мъртвото течение. Това е вид морско или океанско течение, перпендикулярно на брега, образуващо се в следствие отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана. 

Мъртвото вълнение е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета (например Азовско море). В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Схематично това изглежда така:
Обратното течение към морето е перпендикулярно на брега.

Тези "коридори" се появяват в различни места до брега по време на прилив. Вълните се наслагват и донасят водна маса, а след това с различна скорост се връщат в морето или океана, образувайки при това мъртво вълнение или течение.

Обикновено коридорът на мъртвото вълнение е тесен: 2-3 метра със скорост на течението 4-5 км/ч. Това не е опасно. Могат обаче да се образуват и вълнения с широчина до 50 метра и дължина до 200-400 метра, със скорост до 15 км/ч! Мъртви вълнения с такава дължина не са чести, но все пак се случват.

Как да разпознаем това течение, за да не попаднем в него? Обръщайте внимание на следните признаци:

1. Видим коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.
2. В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светло-синя или зеленикава, а една зона е например бяла.
3. Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.
4. В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5–10-метра.

Ако забележите нещо от описаното по-горе, смятайте, че сте късметлии и просто не ходете да се къпете там. Но не забравяйте, че 80% от опасните спонтанно възникващи мъртви вълнения визуално по никакъв начин не се проявяват.

Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, даже водата да ви е до кръста, а още по-лошо, ако е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. И точно тези, които не умеят да плуват, правят точно това – просто стоят във водата и се наслаждават. 

Затова не се къпете сами и не игнорирайте червените флагове на спасителите.

Най-важния момент: Какво да правим ако попаднем в такова течение?
Правила за поведение в мъртво вълнение:

1. Преодолейте паниката! Вземете се в ръце, защото именно хората, които знаят какво да правят в такива ситуации, в 99% от случаите се спасяват.

2. Пазете си силите! Няма нужда да плувате с всичка сила против течението, губейки своите резерви от енергия. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие много бързо ще излезете от него.

3. Анализирайте! Ако вие гребете по правилата – настрани, но не можете да излезете от мъртвото вълнение, значи течението е широко (от 20 метра и повече). Тогава веднага спираме да си хабим силите и да се паникьосваме! Мъртвото течение обикновено не продължава дълго и само след 3–4 минути то ще спре. След това отплувайте на 50–100 метра встрани, а чак след това се връщайте към брега правейки кратки почивки.

Важно е да имате в предвид и да помните следното:

1. Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното.
Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост се движи само повърхностният слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е широко.
Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра паралелно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото вълнение също е ограничена.
Течението достатъчно бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват. При сърфистите това място се нарича "лайн ъп" (line up). Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите вълни. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 16:45

Това е вълново или прибойно течение. Вариантът от брега навътре се казва обратно течение. Правилната употреба на мъртво вълнение е за специфична на вид насложена остатъчна вълна след спиране на вятъра или насложена вълна след промяна на посоката на вятъра в Черно море.
Ама така ще е, когато морето се гледа от плажа и от местата за плюскане и пиене само.

29.07 2015 в 12:10

OFFNews,
плува се успоредно, а не паралелно на брега-поне така е показано на картинката:)
"2. Пазете си силите! Няма нужда да плувате с всичка сила против течението, губейки своите резерви от енергия. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие много бързо ще излезете от него."-това сте написали или копирали.

29.07 2015 в 00:52

На 21 юли на Слънчев бряг пред очите ми се удави германски турист. Причината - мъртво вълнение точно при пост 7 на плажа при хотел Бургас. За съжаление спасителите действаха много неадекватно и некоординирано

28.07 2015 в 18:48

благодаря за подкрепата! в море, особено ако се "клати", плувам съчетано кроул - бруст, равномерно натоварва ръце и крака. при средна техника се постигат километри! а дано някой от младите "аслани" се поучи. да не си играят с живота си...

28.07 2015 в 18:01

Да се плува бътерфлай за сеир при силно вълнение и с амбиция за големи дистанции е, по мое мнеие, крайно безсмислено, защото и децата знаят, че това е силов стил при който разходът на енергия е голям и няма да издеяниш повече от 10-20 минути. Особено ако си "тръгнал на четвърта скорост", ако те плесне в лицето вълна точно при вдишване, имаш само два избора - или чакаш да си поемеш дъх на следващия такт (възможно, но неприятно) при което губиш ритъма на дишане, или пък губиш ритъма на движение и става не бътерфлай, а някакъв незнайно какъв стил. Добрият плувец в лошо време, и особено ако е далеч от брега, никога няма да се засили към къщи с бътерфлай, а ще си пести силите с по-икономичен стил като бруст, или, ако му е бавен, с кроул, а най-вероятно ще ги редува. Мнозина леваци не знаят, че бруст също може да се плува извънредно бързо, при това без да се разходва особено много енергия, обаче мнозина си мислят че този стил се изразява в киснене като жаба...

28.07 2015 в 14:39

лекар, то и кроула им е чобански, главата вирната, клатят се като патки на брега, а за бътерфлай дори не смея да си помисля какъв е..

последните двадесетина години, в които плувам активно и по много в морето, видях трима, които можеха да се справят, да издържат и, предполагам, да не се стреснат от насрещен вятър, къса вълна, плеснала в устата откъм гърба или нещо по- силно по бофорт.
трима.
всички останали са като двуцветко...

28.07 2015 в 13:43

първите си 40 летувания прекарах на нашето черноморие в активно плуване, подводен риболов и гмуркане, дето му викат "scuba". след това и с джакпот не мож ме закара, но тук морето не е виновно!!!
споделям скромен опит:
1. плуването в море е абсолютно различно от това в басейн, затова "добри плувци" от материка тук не оцеляват.
2. подобни флуктуации покрай брега наистина съществуват, но не са смъртоносни за плуващите в море!!!
3. наистина единственото е да се оставиш да те дръпне навътре, и после кротко покрай брега.
4. генерално под 5% от възрастното население в бг-то има плувни умения!
5. най смешни са селтаците, дето за 0 време изджапват 15 - 20 м. кроул или бътерфлай за публиката, а после гордо стъпват на дъното, е разбира се, ако има дъно...

28.07 2015 в 13:39

Не влизайте в морето при мъртво вълнение,слушайте спасителите и само до коленете.

28.07 2015 в 13:36

Браво! Много полезна информация, дано спаси някой и друг живот.

28.07 2015 в 13:05

Като почиваме на планина. Там няма как да ви завлече.