Бойко Рашков: Миграционният натиск е увеличен

Местата в домовете за настаняване намаляват, запълнени са 80%, заяви служебният министър на МВР

OFFNews 30 юли 2021 в 09:50 3684 0

Мигрантският натиск по границата ни е засилен, призна вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламента.  

"Полагаме всички усилия, защото има завишен миграционен натиск, какъвто е имало и преди служебния кабинет. МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако нарасне изключително. Натиск има дори в Литва, там е 30 пъти повече, отколкото в предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у, нас, но и на гръцка територия", обясни Рашков. 

Маршрутът от Югоизточна Европа продължава да се използва, за да достигне държавите от Западна Европа. Изтеглянето на НАТО от региона на Афганистан ще засили натиска. В Турция е отчетено рязко нарастване на мигрантите от Иран. Те се изнасят към Одрин, който е изходна точка за тръгване към гръцката и турската граница, посочи министърът.

Увеличаването се дължи на подходящите климатични условия, както и отпадане на част от мерките срещу ковид. Съществен фактор е и облекчаване на мерките срещу ковид в Турция, това води до придвижването им към границите. Тази възможност не са имали през годината. 

През май са регистрирани опити на 2500 граждани да преминат границата, задържани са 113 души. През юни те са 4504, задържани са 61 чужди граждани. През юли се отчита намаление от над 5% на опитите. В началото на годината до юли общо 17 621 граждани са се опитали да влязат в България, като 16 900 са били върнати, а 590 са задържани. 

Рашков посочи, че се планират и се провеждат локални действия съвместно с властите от Турция и Гърция. Командировани са допълнително 90 служители и техника. На българо-гръцката граница са командировани 185 служители. От 28 юли за охранителните мероприятия са включени допълнително 180 служители и те са разположени на основни пътни възли в дълбочина на границата ни с Турция и Гърция. Има готовност да се включат и сили от МО, каза вътрешният министър. 

Той допълни, че има проблем с домовете за настаняване на мигрантите, той не е "изключително сериозен" в Любимец и София, но въпросът става все по-сериозен. Усложнен е и от обстоятелството ще трябва да се спазят мерките срещу ковид. Капацитетът през май е запълнен 35%, а през юни нараства до 69%. През първите три седмици на юли капацитетът е запълнен 75-80%.

Пограничното съоръжение, гордост на ГЕРБ, не е достатъчно ефективно, обясни Рашков. Министърът ще го посети през другата седмица и ще даде повече информация пред парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!