Жандармерия води децата на училище в "Орландовци", нов протест довечера

OFFNews 15 юни 2015 в 07:48 8468 5

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Полицията остава в размирния квартал „Орландовци” в София поне още няколко дни. Жандармерия продължава да пази всички входове към махалата след снощните сблъсъци там.

Около 7,30 ч. в махалата влязоха десетки добре оборудвани полицаи. По думите на местните те ще ескортират децата на училище, съобщи бТВ. 

Снощи жители на „Орландовци” излязоха на протест срещу престъпността в квартала. Поводът беше сблъсък от предишната вечер, заради силна музика, при който имаше и ранени. Стигна се до нови сблъсъци, петима пострадаха, има и задържани. 

Довечера отново се организира протест в квартала. От СДВР са категорични, че са подготвени и че са взели всички мерки, за да овладеят ситуацията. 

Междувременно на извънреден брифинг тази сутрин главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”, заяви, че към момента са задържани 3 лица - двама братя на 19 и 23 години са с мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа, а третото задържано лице се очаква да бъде пуснато днес. 

Терзийски смята, че ще бъдат задържани още лица. 

В "Орландовци" от сутринта се провежда операция по издирването на още лица, които вчера и в събота са носили опасни предмети като брадви и тояги, както и други подръчни средства, които могат да бъдат използвани при сбивания. 

„Снощи установихме, че в идващите от други части на София има спортни хулигани и участници в хулигански прояви при масови събирания. Не бих казал, че те са провокирали напрежението снощи, но все пак събирането на толкова много хора предполага едно такова напрежение”, допълни Терзийски. „Ние не допуснахме грубо нарушаване на обществения ред”, подчерта той.

Младен Маринов, директор на Столична дирекция на вътрешните работи пък заяви, че към момента няма "факти и данни, че зад тези протести стоят политически сили."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови