Бездомни кучета нападат и хапят жители в Благоевград

От една община кучета се транспортират по нощите в друга, за да се отърват от своите безстопанствени бездомни кучета се докарват в съседни градове

OFFNews 20 януари 2023 в 11:10 1905 1

кучета

Снимка Архив

Бездомни кучета

Бездомни кучета притесняват местните жители в Благоевград от месеци. Хората се оплакват от нападения и сериозни ухапвания, предаде бТВ. 

Виолета Качева е сред пострадалите. Тя разказа, че се е разхождала, когато я нападало едно от три лежащи на тротоара кучета. "Съвсем случайно минавам по един тротоар, на който лежаха три огромни кучета. В момента, в който подминах, едно от животните ме захапа за крака. Тогава бях с травма след операция. Две млади момчета ме спасиха", обясни пострадалата.

Тровят кучета в Павел баня, недоволство срещу жестокостта към животните

По думите й се е възстановявала около месец и половина. Според местните проблемът с кучета е много време, като периодично се търси решение. Качева е била на лечение с венозни антибиотици. 

Мария Исидорова е доброволка, която се грижи за бездомните кучета. По думите ѝ не бива те да се тровят или убиват, защото на тяхно място ще дойде друга глутница. 

Тя обясни, че през 2021 г. е направено преброяване и кампания по регистриране на кучетата в Благоевград. Според нея обаче не е имало достатъчен контрол от страна на общината. Внесли са се десетки карти с имена на хора, които искат да кастрират кучетата си. Направена е разяснителна кампания. По думите й непрекъснато има изхвърлени малки кучета. 

Исидорова добави, че с бездействието на общината се стига до момент, когато се противопоставят една група от пострадали хора срещу други, които искат хуманно решение на проблема. 

От община Благоевград обявиха пък, че има проект за създаване на приют на стойност 2,5 млн. лв.

"Проблемът е в самите нас хората и в начина, по който отглеждаме домашните си любимци. Всеки ден има сигнали за нападнати и стресирани хора. За съжаление обаче се наблюдава и друг проблем, който много от градовете имат - така нареченото преселване на кучета. От една община кучета се транспортират по нощите в друга, за да се отърват от своите безстопанствени бездомни кучета се докарват в съседни градове", обясни секретарят на общината Дейвид Арабаджиев.

Почти всеки ден има сигнали от пострадали, стресирани или уплашени хора от кучетата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

1

leomesi

20.01 2023 в 14:31

Ами, справете се с този проблем! В чужбина дори бездомни котки няма, да не говорим за кучета. Говорим за Западна Европа, разбира се, не за Турция.