Акцията в Мировяне: 20 полицаи пратени за 5 кутии цигари (запис от пресконференцията)

Юлиан Христов Последна промяна на 22 януари 2012 в 14:32 4496 1

Главен комисар Красимир Кръстев, началник на 2 РУП
Главен комисар Красимир Кръстев, началник на 2 РУП

20 полицаи са били изпратени за проведената вчера операция в село Мировяне, при която беше обискирана къщата на Ралица Начкова, създала Facebook групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!". Резултатът от нея е бил пет конфискувани кутии цигари.

Това стана ясно от пресконференцията в столичното 2 Районно управление. На нея се опитаха да влязат и членовете на семейство Начкови - Малина, Петър и дъщеря им Ралица, оплакали се от полицейско насилие при задържането, но не бяха допуснати в сградата на полицейското управление с мотив: брифингът е за журналисти, не за граждани.

По сигнала за съхранение на акцизни стоки без бандерол полицията работи близо месец и половина, заяви началникът на управлението главен инспектор Красимир Кръстев. Начкови били следени от седмица. Не мога да определя акцията като успешна, призна той и допълни, че това е само част от по-голямо разследване по разпространение на цигари и алкохол без бандерол. Конкретният сигнал срещу Начкови бил за големи количества стока.

След като полицаите установили, че сигналът не е верен, лично началникът на Районното управление се извинил на семейството.

Главен инспектор Кръстев отрече да е имало превишаване на правата на полицаите. Те са се легитимирали и в момента на задържането са обяснили, че са служители на МВР. Спрямо Петър Начков е употребена сила дотолкова, доколкото той е трябвало да бъде изведен от колата и закопчан с белезници, каза гл. инспектор Кръстев. Начков не е излязъл веднага от колата, въпреки че е бил подканен да направи това няколко пъти.

Ще бъде назначена проверка за това дали полицаите са превишили правата си, уточни гл. инспектор Кръстев. Той обаче не обясни кой ще направи проверката и кога тя ще бъде извършена. Той твърди, че Петър Начков е прочел определението на съда, с което се разрешава обискът в дома му. От полицията обясниха, че участието на специализирани полицейски части се е наложило заради трудно достъпната къща.

Гл. инспектор Кръстев отрече полицаите да са разбили една от вратите в дома - наложило се да демонтират част от нея, тъй като Начкови твърдели, че нямат ключ. Инспектор Кръстев обясни още, че срещу Петър Начков има обвинения от 2009 година отново за притежание на акцизни стоки без бандерол. От полицията обясниха, че проведените от тях действия са "рутинни", че такива се провеждат срещу много хора.

Запис от пресконференцията във 2 Районно управление можете да чуете ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2012 в 17:21

На Женския пазар циганките продават кашони цигари без бандерол (безакцизни стоки), но понеже не могат да направят фейсбук група „Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!“, полицията не ги следи, не им обискира къщите и не ги бие.
Задавам въпрос: Колко струва на българските граждани-данъкоплатци тази полицейска операция? А след като Красимир Кръстев не определя акцията за успешна, ще има ли финансови санкции
към организаторите и изпълнителите на операцията? Или бития бит, полицаите с премии, МВР с увеличен бюджет!!!