Акция срещу нелегалната миграция в цялата страна, има задържани (обновена)

OFFNews 16 януари 2023 в 09:21 1851 1

жандармерия

Снимка МВР-Архив

Акцията е под кодовото име Хавала

Мащабна акция срещу нелегалната миграция се провежда на територията на цялата страна, като вече има задържани, предаде БНР. 

Операцията е на МВР и прокуратурата и е наречена "Хавала". Насочена е срещу незаконната миграция от Турция през България. 

Задържани са организатори на канали от Северна Африка, Близкия Изток и Азия по т.нар. "Балкански път". Открити са и мигранти, влезли в страната през последните 48 часа. 

Служители на ГДБОП, прокурори, следователи, екипи на жандармерията и разследващи полицаи провеждат операцията, като целта е да прекъснат каналите за трафик на нелегални мигранти от южната граница с Турция към Сърбия и Румъния и оттам към Центрана и Западна Европа.

Извършват се обиски на различни адреси в страната.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира започналата акция, като заяви, че вече има успешни реализации на ГДБОП и Гранична полиция.

"Ударени са сериозни групи за каналджийство. Акцията продължава и в следващите дни не само в България, но и в Турция", каза той след среща с гръцкия министър по миграцията и убежищата Никос Митарачи.  

По думите му това е пътят да се разреши проблемът с нелегалната миграция, като подобни акции ще има и съвместно с Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови