Демерджиев е оптимист, че ще влезем в Шенген в началото на втората половина на 2023 г.

OFFNews 16 януари 2023 в 09:48 1329 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Днешната среща ме кара да бъда оптимист, че процесът по приемането ни в Шенген, който не можа да приключи в края на миналата година, ще бъде финализиран в началото на втората половина на тази, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след среща с министъра по миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи. Тема на разговора им е била миграцията по границата между двете страни. 

По думите му България прави правилните стъпки и те се оценяват. "В контекста на разговорите ни с Австрия през идната седмица съм оптимист, че процесът ще има успешен завършек. С гръцкия ми колега обсъдихме и начините, по които трябва да бъдат опазени външните граници на ЕС. Постигнахме единомислие и смятаме, че ЕК трябва да подкрепя държавите ни", каза още Демерджиев.

Според вътрешния министър фокусът по опазването на границите трябва да се засили и да има по-силна солидарност от страна на ЕС и останалите държави членки.

"Ще използваме форумите, посветени на миграцията, за да ангажираме вниманието на ЕК и ЕС и да получим повече солидарност в борбата ни както финансово, така и с всички други ресурси. Така ще изградим надеждни технически съоръжения и да пазим границите на Съюза. За това диалогът с Турция е ключов, ние смятаме, че можем да бъдем посредник между ЕС и Турция", заяви той.

Гръцкият министър по миграцията и убежището Никос Митарачи каза от страна страна, че двете страни имат нужда от стриктна и ефективна рамка за охрана на външните граници, но също и от система на ефективна солидарност за държавите членки на първа линия.

"Охраната на външните граници е единственият начин да се намалят вторичните мигрантски потоци към ЕС. Готови сме да подкрепим България в обсъждането на мерки. Приемането на България и Румъния е важно не само за ЕС, но за Гърция в частност", посочи той.

В петък Митарачи заяви, че Гърция се бори България да влезе час по-скоро в Шенген. "Гърция поема инициативата да подкрепи присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това разширяване ще донесе и преки ползи за Гърция, която ще бъде свързана сухопътно с други държави членки на ЕС", каза той, след като се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер, а преди това - и с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews