Агенцията за метрологичен надзор: Асансьорът е бил изправен

OFFNews 19 октомври 2014 в 17:29 5454 1

Блокът, където стана инцидентът

Снимка БГНЕС

Блокът, където стана инцидентът

Асансьорът в кв. "Гео Милев", където снощи загина мъж, е бил в изправност.

Това е становището на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Снощи след 22 ч. 53-годишен Евгени Обретенов загина, след като падна в шахтата след опит да отвори вратата на заседнал асансьор в нова кооперация в столичния жилищен комплекс.

В становище до медиите от ДАМТ описват случилото се.

Асаньорът, в който пътували двама мъже и една жена заседнал между третия и четвъртия етаж. По своя инициатива, единият от тримата (53-годишният Евгени Обренов) решил да предприеме действия, за да извади хората от асансьора, но в момента, в който отворил вратата и опитал да скочи на площадката, паднал в шахтата, пишат от ДАМТ.

"Едва след действието по самоспасяване и падането в шахтата, другият мъж се обажда на телефона, указан върху условията за безопасност в самия асансьор", съобщават още от Агенцията.

Представители на поддържащата фирма се отзовали за няколко минути и изваждат невредими двамата, останали в кабината на асансьора.

Кооперацията е нова, асансьорът - също, преминал е всички технически прегледи. По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора.

Причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.

Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият - на 20-ата минута.

От страна на пострадалите и живущите в блока няма претенции към работата на фирмите по надзор и поддръжка.

При първоначалната проверка от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора, се установи, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови