Зеленски поиска ЕС спешно да приеме Украйна по специална процедура

OFFNews 28 февруари 2022 в 11:36 6000 2

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

Украйна поиска от ЕС незабавно присъединяване по нова специална процедура.

Това обяви във видеобръщение днес преди обед президентът Володимир Зеленски. Той изрази убеждение, че това е възможно и заяви: "Ние го заслужаваме".

"Искаме от Европейския съюз незабавното присъединяване на Украйна по нова специална процедура", каза той, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Зеленски благодари на европейските лидери за "безпрецедентната подкрепа" и затварянето на небето за Русия.

4500 руски воеоннослужещи са загинали във войната, обяви Зеленски. Той добави, че при артилерийски обстрел в Украйна са били убити 16 деца, а 45 са ранени.

Досега руската страна не е обявила какви са човешките ѝ загуби от войната.

Украинците с боен опит ще бъдат освободени от ареста и ще могат да се "поправят", като се включат в най-горещите точки. Освен това за някои участници в АТО (Зоната на антитерористичната операция или зоната на АТО е термин, използван от медиите, обществеността и правителството на Украйна, както и от ОССЕ и други чуждестранни институции за обозначаване на украинската територия в Донецка и Луганска област под контрола на руските военни сили и проруските сепаратисти) са отменени всички санкции, обяви още украинският лидер.

Зеленски подчерта, че всеки, който може да се включи в боевете, трябва да го направи.

Украинският лидер се обърна и към войниците на противника на руски език: "Захвърлете оборудването си и си тръгнете. Не вярвайте на командирите си, не вярвайте на пропагандаторите си. Просто спасете живота си. Напуснете!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков