В Кремъл започнаха преговорите между Ердоган и Путин, Сирия е проблемният възел

Вилдан Байрямова 23 януари 2019 в 19:26 2432 0

Кремъл

Снимка РИА Новости

Преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган започнаха в Кремъл, не е изключено те да продължат до късно тази вечер, предаде РИА Новости.

Във формата на работната закуска преговорите ще продължат с участието на придружаващата Ердоган делегация и представители на руските власти. След това двамата лидери ще отговарят на въпросите на журналисти, каза прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Дни преди срещата двамата президенти отбелязаха, че една от главните теми на преговорите ще бъде сирийското урегулиране.

Ердоган пристигна в Москва на работна визита. По-рано медиите съобщиха, че го придружават външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар и ръководителят на Националната разузнавателна агенция Хакан Фидан, министрите на енергетиката Фатих Дьонмез и на селското стопанство Бекир Пакдемирли, прессекретарят на президента Ибрахим Калън и шефът на дирекцията за връзките с обществеността в президентската администрация Фахреттин Алтун.

В информационните материали на Кремъл е отбелязано, че на преговорите се предвижда обмен на мнения по практическите стъпки за активизирането на двустранното културно-хуманитарно сътрудничество, в т.ч. разширяване на контактите в сферата на образованието, културата, информацията, туризма и по линия на гражданските организации.

Но за руските медии основният въпрос си остава Сирия и претенциите на Анкара. Под заглавие „Москва ще помогне на Ердоган да създаде буферна зона. Кюрдите и Дамаск са против засилването на турското влияние в Сирия“ „Независимая газета“ коментира ситуацията в арабската република. Цитиран е помощникът на руския президент Юрий Ушаков, който уточнява: „В последния период броят на провокациите от страна на терористите се увеличи, те дори засилиха своя контрол в зоната за деескалация. Поради това възникна необходимост от нов обмен на мнения с турското ръководство“. Ушаков добавя, че лидерите ще обсъдят и други аспекти на сирийското урегулиране – старта на работата на конституционния комитет и ситуацията в Идлиб.

Според турската страна главната тема на преговорите ще бъде свързана със създаването на т.нар. буферна зона на границата със Сирия. Преди визитата си в Москва Ердоган заяви: „Ние с Путин ще проведем преговори и ще дадем оценка на последните събития в Сирия. Ще обсъдим освободените от терористите райони, ще разгледаме и въпроса за създаването на зоната за сигурност“. Турският президент отбеляза, че Анкара „никога няма да допусне създаването на буферна зона в северната част на Сирия, която би се превърнала в блато, подобно на това в Северен Ирак“, където са съсредоточени формированията на кюрдската ПКК.

За готовността на турската армия за нова военна операция за създаването на буферна зона съобщи на 21 януари министърът на отбраната Хулуси Акар. Пред Анадолската агенция той заяви, че „към момента проблемните зони в Сирия са Манбидж и на изток от река Ефрат“, където действат кюрдските отряди на въоръжената коалиция „Сили на демократична Сирия“ /СДС/.

В района на Манбидж съвместно със силите на СДС днес патрулират подразделенията на военната полиция от руските въоръжени сили, там няма проблеми, отбелязва „Независимая газета“. А преди визитата си в Москва Ердоган за пореден път каза, че „Манбидж ще бъде върнат на стопаните си“, т.е. на протурските въоръжени формирования.

Както е известно, нито Русия, нито САЩ, а и други страни, не споделят гледната точка на Анкара, която счита силите на СДС за терористични. Това е било подчертано на 21 януари по време на телефонния разговор между държавния секретар Майкъл Помпео и външния министър Мевлют Чавушоглу. Белият дом съобщи, че Помпео е подчертал „важността на гаранциите за сигурността на кюрдските формирования /СДС/“, които в Сирия са съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава.

В същото време САЩ изглежда подкрепят позицията на Турция за създаването на 32-километровата буферна зона на територията на Сирия. Според турски източници, преговорите за това се водят вече две седмици. След преговорите с Тръмп на 15 януари Ердоган заяви, че в буферната зона „Анкара е готова да осигури безопасността на земята, а Америка – на въздушното пространство“. По-късно официалният представител на президента Ибрахим Калън подчерта, че ако бъде създадена буферната зона, контролът върху нея ще се осъществява от Турция.

Миналата седмица външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва не е против идеята за буферната зона от 20 мили. „На мен не ми е докрай ясна обаче позицията на Русия по въпроса за т.нар. буферна зона, която Анкара иска да създаде. Година по-рано Москва вече даде възможност на Турция да окупира кюрдския кантон Африн. Не ми се иска нещо подобно да се случи с Манбидж и с други територии, където сега действат силите на СДС“, коментира военният експерт ген.-лейтенант Юрий Неткачев. Според него поради опасенията на партията „Демократичен съюз“ /PYD/, че ще бъде атакувана от Турция след изтеглянето на САЩ от Сирия, тя се е обърнала към руски официални лица с молба да станат гаранти за нейното примирие с властите в Дамаск.

„И сега при посредничеството на Москва вървят непрекъснато преговори между представители на PYD с режима на Башар Асад за това кюрдите с правото на автономия да влязат в състава на Сирия. И тук, разбира се, нямат място турските войски и приближените до тях бойци. Изобщо не трябва да се говори за буферни зони в Сирия. В Дамаск неведнъж имаше искания за изтеглянето на всички турски, американски и френски войски от страната. И Русия е длъжна да подкрепя тези искания, а не да води преговори с Анкара за по-нататъшна окупация“, подчертава генералът.

Според арабската информационна агенция Al Masdar News с център в Бейрут, жителите на град Камишли са обезпокоени от факта, че буферната зона може да бъде използвана за бъдеща окупация на територии от въоръжените сили на Турция. Вчера те протестираха на митинги против формирането на зона за безопасност в Северна Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови