Мирча Джоана: Не съществува вариант за преговори за военното присъствие на НАТО

OFFNews 21 януари 2022 в 20:03 2181 0

По никакъв начин не съществува вариант за преговори за изтегляне на силите на НАТО от Румъния и България, както е поискала Москва. Работа на НАТО е да реши къде и в каква конфигурация, в зависимост от нуждите за сигурност, ще разположи военно присъствие в страните от НАТО.

Това заяви заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за румънската телевизия Диджи 24, предаде БТА.

"Нашият отговор беше и остава достатъчно ясен и прозрачен: по никакъв начин не съществува вариант за преговори за военното присъствие на НАТО на територията на страните от НАТО", добави тя.

По думите на Джоана идеята да заплашваш с военно нахлуване една съседна, суверенна, независима и демократична държава в Европа е напълно анахронично и връщане назад във времето към сложни периоди от европейската история.

През декември 2021 г. Русия е поискала юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г. Днес руското външно министерство уточни, че тъй като България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., искането на Русия към алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения, засяга и тези две страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!