Далай Лама: Мечтая щаб квартирата на НАТО да се премести в Москва

OFFNews 16 август 2017 в 18:29 5795 6

Снимка Jeremy Russell/OHHDL

"Мечтата ми е щаб квартирата на НАТО да се премести в Москва", заяви Далай Лама в интервю за руското издание "Коммерсант".

В руския манталитет НАТО е символ на враждебна сила. Ако офисът на Алианса се окаже в Москва, психологически на всички ще им стане по-леко, ще се получи усещането, че с американците сте заедно", посочи още той, като се пошегува, че след такова предложение вече няма да го пуснат в САЩ. 

"Гледам Америка и чувам много критики по адрес на Белия дом. Много от тези, които подкрепяха Доналд Тръмп, сега се обявяват против него. Гледам Русия и виждам изявления срещу корупцията и така нататък. Мисля, че по времето на Сталин това е било невъзможно. Не толкова бързо, колкото ви се иска, но промените се случват. Вярвам в голямото бъдеще на Русия. Русия може да стане истински мост между Изтока и Запада", каза той. 

"Руският народ е велик народ. По време на диктаторите достатъчно е изстрадал, затова не мисля, че в Русия отново ще има диктатура", допълни Далай Лама. 

"Що се отнася до Европа - Великобритания излиза от ЕС, но на много британци това не се харесва, тече дискусия, гражданите открито изказват своето несъгласие. Да вземем Китай. Комунистическа система, авторитарни лидери. Но сред интелигенцията расте броя на хората с други възгледи. Същото се отнася за отношението на обществото към войната и насилието. В навечерието на и по време на иракската криза милиони хора от Австралия до САЩ открито се обявиха против войната", коментира той.

"Уверен съм, че трябва да разглеждаме световните процеси от гледна точка на развитие на личността. Т.е. на човешко ниво, а не на ниво политически лидери. Лидерите често са егоистични, движени от желанието да задържат властта и от други мотиви. Тяхната мотивация и стремежа на народа далече не винаги са едно и също. Но те не могат и не са длъжни да бъдат символ на народите. Политическите лидери не са вечни, те се опитват и ще се опитват да контролират всичко, но те не живеят по сто години", категоричен е духовният водач. 

Далай Лама коментира още тероризма и "Ислямска държава". 

"Необходимо е да се разбере в какво се състои проблемът. Според мен политиката на западните държави, преди всичко на американците по време на иранската криза, е за използване на сила. И има семе, което породи своите плодове. Аз неведнъж съм изказвал тази мисъл на западни лидери: ако решавате проблема със сила, след десет години ще имате стотици бенладеновци", каза той и допълва, че прогнозата му се е сбъднала. 

"Президентът Буш е прекрасен човек. Като човек. Но неговата политика, убеждението, че решението е във военната сила... Военната сила може да убие, но тя не е способна да измени ума, сърцето, емоциите. Убийството на човек причинява мъка на неговите приятели, роднини, заразява го с гняв и желание да отмъсти на десет, двадесет души около него. Нима това не е очевидно? Използването на военна сила в иракската криза от страна на американците имаше огромен негативен ефект за развитието на света, настрои против Америка хиляди хора в мюсюлманския свят. Реакцията на радикалния ислям под формата на атентати в европейски страни са с надежда те да спрат Америка - също порочна и безполезна практика. Този омагьосан кръг на насилие може да се спре само с помощта на диалог. Мюсюлманите, терористите в това число, също са наши братя и сестри", продължава мисълта си Далай Лама. 

Той е категоричен, с терористите може да се разговаря, в това число и с представителите на "Ислямска държава". 

"Причината за проблема е твърде много страх и взаимно недоверие. В арабския свят сега са убедени, че западната цивилизация представлява заплаха за тяхната вяра - за исляма. В действителност това не е така. Но те са убедени, че с Америка могат да разговарят само на езика на силата. И американските лидери са убедени в същото. Нужно ни е търпение. Да, ние трябва да протегнем ръка на всеки, който иска да спре насилието. Преди всичко на умерените мюсюлмани. Още преди 15 години предложих на индийското правителство да проведе всеиндийска религиозна конференция. И в някакъв момент да покани на нея същите тези радикални, жестоко настроени мюсюлмани. Индийските мюсюлмани следват същия Коран, който и арабските. Но тук от детството си те живеят рамо до рамо с представители на други религии. Същото е в Малайзия, Индонезия. Там ислямът не е толкова радикален, както в арабския свят. Арабските мюсюлмани в този смисъл са по-изолирани. Това според мен са основните неща, които е необходимо да бъдат отстранени - изолацията и страхът", смята духовният водач.

Далай Лама е категоричен, че на бежанците не трябва да се гледа като на бъдещи постоянни жители на Европа. 

"Не трябва да се гледа на Европа като на техния нов вечен дом. Европа трябва да стане за тях временно убежище, защото в техните родни страни има толкова убийства и страдания. Моят съвет е да им се обезпечи убежище. Едновременно с това им дайте възможности, образование за децата и младежите, подгответе ги за новия живот. Но главното усилие трябва да бъде на достигане на мир в родината им. И когато този мир бъде установен, тези бежанци - вече със своето образование, знания и европейски опит, трябва да се върнат у дома и да се заемат със строителството на нов мирен живот в родината си. А европейските страни трябва да им помогнат за това. Това е единственият изход според мен", подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

17.08 2017 в 00:55

Господи! Толкова глупаво съчинение писах май в четвърти клас. После ме биха и учителката, и майка ми, май и татко.
ВСИЧКИ искаме да живеем щастливо, и в мир.
А как?

10538

3

Black Hex

16.08 2017 в 19:42

Щом и Далай Лама почна да се майтапи с нато... Смятай колко зле е положението. Вижда се чак от върховете на Хималаите!
До днес за нато не са се изказвали само марсианците. И Йоло Денев!

21061

2

рамбо

16.08 2017 в 19:36

Ами мечтай си...
 
X

Да помогнем на украинските деца!