Симеон Симеонов – от „късоглед бюрократ“ до „декоративен генерал“

Юлиан Христов 28 август 2014 в 17:11 14352 21

Ген. Симеон Симеонов

Една от големите изненади в листите на ДПС е името на доскорошния началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. Но не защото за първи път бивши военни се пробват на политическата сцена, а заради образа, който бившият военен номер едно изгради в годините начело на армията. Или по-скоро – в липсата на такъв...

„Декоративният генерал“

Фигурата на ген. Симеонов рязко контрастира на някои от предходниците му, които начело на армията не се свеняха да отправят критики към политиците. И по-късно самите те станаха такива.

Той беше наложен на поста въпреки яростната съпротива на бившия военен министър Николай Цонев, който тогава опита да удължи мандата на предходния началник на отбраната – ген. Златан Стойков, последният военен, ръководил старата структура Генерален щаб на Българската армия.

Едно от първите определения, които съпътстваха Симеонов в първите месеци след назначението му, беше свързано със съмненията за това доколко той има амбицията и волята за провеждане на реформи в армията. Противници на кандидатурата определиха „декоративния генерал“ като изпълнител на поръчки от средите на БСП – кандидатурата му беше наложена не без намесата на президента Георги Първанов и началника на кабинета му ген. Никола Колев – бивш шеф на Генералния щаб.

Назначаването на Симеонов на поста е интересно и покрай името на бизнесмена Николай Гигов - консултант по сделката за купуването на военни хеликоптери от компанията “Юрокоптер” и сочен за приближен на Първанов. Според публикации в медиите още преди назначаването на Симеонов лично той го посочил за началник на Щаба на отбраната.

Назначението на Симеонов не остана без реакция и от страна на американското правителство. От разсекретени грами на посланик Нанси Макълдауни от 7 юли 2009 година става ясно, че назначенията в армията не се нравят на партньорите. В грамата на бившия американски посланик Симеонов е описан като „класически късоглед бюрократ“, който се е провалил в постигането на НАТО-вските стандарти, докато е бил начело на управлението на ВВС.

„Звездни“ мигове

Пребиваването на ген. Симеонов в Щаба на отбраната може да бъде запомнено с малко неща. Една от по-скандалните му публични прояви беше свързана с делото срещу бившия вече министър на отбраната Николай Цонев, който беше обвинен, че лишил авиацията от пари, за да купи поточна линия за хангари. Симеонов беше привикан в съда като свидетел в качеството му на бивш началник на Военновъздушните сили. Пред съда тогава генералът обясни, че е бил против парите да бъдат отклонявани за други цели извън нуждите на авиацията, но му е оказан натиск. Обратната теза защити предшественикът на Симеонов – ген. Стойков. Според него командирът на авиацията по никакъв начин не е заявил, че е против решението на министъра.

Всъщност за това какъв е приносът на генерала за модернизацията на бойната ни авиация красноречиво говори фактът, че при двама военни министри, които се смениха в мандата му, проектът за купуване на нов тип многоцелеви изтребител за армията се провали. Въпреки че Аню Ангелов и Ангел Найденов бяха подготвили своите предложения за вариант за купуване на изтребители, амбициите им пропаднаха. Разбира се, и в двата случая причината беше идентична – оставка на правителството. С тази разлика, че в двата проекта явно военната експертиза (което включва и авторитетното мнение на ген. Симеонов в качеството му на летец, бивш командир на авиацията, участник в работните групи, посещавали на място хангарите на производителите на изтребители и първи военен в армията) нямаше особена тежест. Без да е ясно официално какви са били намеренията на двете правителства, неофициално се мълви, че при Аню Ангелов решението е било за купуване на употребявани американски изтребители F-16, докато при Ангел Найденов се е вървяло към решение за купуването на нови шведски „Грипен“.

С други думи тежестта на експертите и в частност тази на генерала е била фиктивна. 

Мълчанието на генерала беше особено осезаемо и при дебата за социалните придобивки на военните и годините за пенсиониране. Въведените от правителството на ГЕРБ условия за натрупан стаж и възраст доведе до вълна от рапорти за напускания. Включително и сред летците.

Пилоти срещу балерини

Генералът защити пилотите, едва след като напусна армията през юни. В свое интервю за „24 часа“ той обясни, че решенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи пенсионирането на военните, били взети еднолично от министър Аню Ангелов. Симеонов обяснява, че опитал да защити летците на среща с министъра. Той обаче си изтървал нервите и направил промените напук.

На въпрос на военни защо се въвежда възрастова граница при пенсиониране, Ангелов изригнал: "Вие знаете ли колко е тежък трудът на балерините! Те по 3-4 часа стоят на едни трупчета!".

Ексминистърът реагира веднага с отговор. Според него Симеонов бил наясно, че промените в КСО били неизбежни. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков настоявал за орязване на харчовете в армията, сред които и социалните придобивки на военните.

„Не разбирам на какво се дължи това лично отношение към мен. Може би причина за това са някои негови политически амбиции. Дълбоко съм огорчен от човек, който съм уважавал при съвместната ни работа. Не съм допускал, че човек на толкова висока позиция може да проявява такова двуличие“, коментира Ангелов.

Коментарът на предшественика му Николай Цонев не се различава особено: „Явно генерал Симеон Симеонов е станал Сюлейман Сюлейманов“.

Може би последното му нелогично действие е издаването на удостоверение за това, че пенсионираният от МВР Ангел Антонов може да бъде произведен в генерал-лейтенант, без да е имал и един ден стаж в армията или да е минал генералщабна академия и специализирани курсове. Така ген. Симеонов отвори вратата на Антонов да оглави НСО и отключи недоволството на генералитета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!