Жельо Бойчев: Чрез БАЦИС контрабандата е централизирана и организирана

OFFNews 23 януари 2018 в 09:35 3875 0

По време на дебата за вота на недоверие се надявам на един откровен разговор, защото го дължим и на българските граждани и на европейските ни партньори. Няма съмнение, че корупцията е голям проблем, който води до бедност и престъпност. Заради корупционните практики държавата ни се лишава от своята добра перспектива. 

Това каза по Нова ТВ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.

Вижте нивото на чуждите инвестиции, вместо да имаме добрата икономическа конюнктура и да имаме догонващ икономически ръст, ние сме на най-ниската точка на ниво по чужди инвестиции. Това е най-добрата оценка за страната ни, дали има върховенство на закона, дали работят регулаторните ни органи и доколко хората, които идват да инвестират у нас, се чувстват защитени, допълни той. 

Бойчев добави, че тук идват европейски лидери, потупват по рамото управляващите и обясняват, че ще влезем в Шенген, но по процедурата. „Ние сме изпълнили техническите изисквания, но имаме проблем за присъединяването ни към шенгенското пространство - и това е корупцията”, отсече Бойчев.

По скандала със системата БАЦИС, депутатът каза, че това е съзнателно регулирана система, която да контролира контрабандата. Бойчев добави, че данните не са на опозицията, а на ДАНС и прокуратурата. Той прочете в ефир част от доклада на ДАНС, според който: „Налице са значителни технически уязвимости, които поставят под съмнение достоверността и точността на получените от Агенция „Митници” данни.” В документа се казва още, че част от информацията е изтрита, както и са налице технически възможности за манипулиране, както и че съществуват условия за заплаха на финансовата и икономическата сигурност в страната.

„Това е констатирано преди две години”, уточни Бойчев и добави, че според доклад на финансовия министър, проблемът, който и днес съществува- да се влиза с една парола в системата от цялата страна, ще бъде отстранен идващото лято. За спекулациите на управляващите, че въпреки нередностите в системата се е повишила събираемостта на акцизи и данъци, Бойчев каза, че и трите правителства на Борисов не могат да се сравнят със събираемостта по времето на правителството на Сергей Станишев. „Тогава от акцизи се събираха 6,2 % от БВП. Въпреки, че акцизите са се повишили, настоящата събираемост показва по-нисък дял, спрямо БВП”, посочи Жельо Бойчев. Позовавайки се на доклада на ДАНС за системата БАЦИС, депутатът смята, че: "контрабандата е централизирана и организирана, покровителствана от високо политическо ниво". По отношение на антикорупционния закон на ГЕРБ, народният представител от левицата категорично го определи като отбиване на номер пред европейските партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови