ВМРО не признава вота в Турция. Ще настоява КС да се произнесе

OFFNews 09 април 2021 в 10:52 2214 0

ВМРО не признава вота в Турция и ще внесе мотивирано предложение до редица български институции с искане да се сезира Конституционният съд, който да обяви гласовете от избирателните секции в южната ни съседка за недействителни, обяви Ангел Джамбазки.

Сигнали ще бъдат изпратени до Министерския съвет, прокуратурата, ВАС, ВКС и Народното събрание. По закон това са институциите, които могат да сезират КС. Войводите смятат, че още от началото на изборния ден е имало нарушения - членове на комисии и избиратели са говорили на турски, имало паркиран автобус зад най-голямата секция в Турция с надпис "Булгаристан", не били спазени противоепидемичните мерки.

Евродепутатът посочи, че партията му признава изборните резултати, а ротацията във властта е нормално явление. "За нас не е на живот и смърт да влезем в парламента. В това няма нищо извънредно, трагично или непоправимо", заяви неуспелият кандидат за 45-ото НС с уточнението, че ВМРО е постигнала нелош резултат на фона на безпрецедентна криза и пандемия.

"Партиите, които изразяваха и волята на протеста, имат подкрепа и трябва да имат възможност да реализират този мандат. Ние би трябвало да искаме реванш веднага, структурите ни искат веднага нови избори, за да постигнем по-добър резултат. Но това е тесен партиен интерес. Интересът на българските граждани с тази пандемия и кризата след нея изисква стабилно и ползотворно управление", декларира той.

Оспорването на вота в Турция няма да вкара ВМРО в парламента и не това е целта на акцията, каза Джамбазки. Според него, ако се докажат обвиненията, може да се наруши поредността на формациите в НС и да даде преднина на Демократична България пред ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!