Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Радев: Дано премиерът е обмислил добре мащабите и последствията от изгонването на руските дипломати

OFFNews 29 юни 2022 в 10:51 615 1

президент

Снимка Стоп кадър

Румен Радев

Надявам се министър-председателят Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия. Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация.

Така президентът Румен Радев коментира изгонването на 70 руски дипломати от България в изявлението си пред медиите преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид.

"Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия – да бъде гарант за териториалната сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя страна означава повишени амбиции, повече ресурси – и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана", изтъкна Радев.

По думите му България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата, обясни Радев.

Лидерите ще обсъдят допълнителното укрепване на Източния фланг чрез нарастване на многонационалните бойни групи до ниво бригади. Оперативните решения тепърва предстои да бъдат взети на военно-политическо ниво.

Радев определи срещата като започваща в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

Според него след десетилетия фокусиране върху борбата с тероризма в отдалечени региони НАТО се завръща към основната си роля - защита на суверенитета и териториалната цялост на страните членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Турция дава подкрепата си за членството на Швеция и Финландия в НАТО. Трите страни са подписали меморандум в отговор на турските опасения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

29.06 2022 в 11:05

"Според него след десетилетия фокусиране върху борбата с тероризма в отдалечени региони НАТО се завръща към основната си роля - защита на суверенитета и териториалната цялост на страните членки."

Прав е. След серия атентати в отделни държави в ЕС, сега се сблъскваме с атентатор поразяващ цяла държава и НАТО трябва да вземе необходимите мерки за сигурност на страните членки.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews