Денков очаква протестът на университетите да се използва, за да се атакува бюджета на Асен Василев

OFFNews 15 май 2024 в 18:26 1828 1

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Бившият премиер Николай Денков очаква протестът на университетите да се използва, за да се атакува бюджета на бившия финансов министър Асен Василев. Това написа той във фейсбук профила си относно решението на Съвета на ректорите у нас държавните и част от частните висши училища да не отворят врати за студентите в понеделник (20 май) в знак на протест.

"Винаги съм казвал, че преподавателите във висшите училища трябва да са много добре платени, а заплатите трябва да вървят с високи изисквания за качество. Затова през последните години постоянно вдигахме средствата за образование. Предложих и редица мерки за повишаване на качеството на преподаване. Само за 2024 г. Приехме допълнително 52 млн. лева за увеличение на заплатите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия. Средствата винаги бяха приветствани, но мерките за качество бяха отричани и бламирани от същите тези ректори, които сега искат да протестират", пише още Денков.

Той атакува ГЕРБ за гласуваните промени в Закона за висшето образование за допълнително увеличаване на заплатите на преподавателите.

"Преди два месеца ГЕРБ, в нарушение на Конституцията, гласуваха промени в Закона за висшето образование за допълнително увеличаване на заплатите на преподавателите, без дори да са осигурили парите и без да ги обвързват с качеството на преподаване. В същото време ГЕРБ провалиха безплатното образование за 127 хиляди студенти и докторанти. Очаквам протестът да се използва, за да се атакува бюджетът на Асен Василев - въпреки че по същество ректорите ще протестират срещу популистките промени на ГЕРБ в закона. Нека да е ясно, че когато става въпрос за образованието, предизборният популизъм нанася щети най-вече на студентите - а те имат нужда и от широк достъп, и от високо качество. И ние сме длъжни да ги осигурим, за да се развиваме като нормална европейска България", пише бившият премиер.

Вчера вечерта (14 май) в отворено писмо на Съвета на ректорите се посочва, че държавните и част от частните висши училища се вдигат на протест и няма да отворят врати за студентите в понеделник.

За първи път от началото на прехода: Университетите затварят, от 3 г. финансирането им намалява

През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. В същото време трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз, заявиха от Съвета на ректорите.

Последва реакция от страна на държавния глава Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, които поканиха на среща представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Още преди срещата между служебния премиер и представители на академичната общност у нас правителството обяви, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Средствата ще достигнат до 33 държавни висши училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

1

nms

15.05 2024 в 18:52

Който не е ревнал на него не са му набутали в гърлото пачки.
Само не знам от кои данъци ще се плащат дебелите заплати на калинките.
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието