Приемни семейства за възрастни хора, повече старчески домове и клубове предлага БСП

Мая Младенова 16 април 2021 в 10:23 1808 0

Снимка БГНЕС

Законопроект за възрастните хора внесе в парламента в първия му работен ден групата на "БСП за България".

Проектът предвижда мерки за подкрепа и по-обхватна държавна политика за хората над 65 години: възможност за настаняване на възрастни хора в приемни семейства; създаване на пенсионерски клубове и домове за възрастни, като броят им се изчислява на глава от населението; социални стимули и финансови добавки за пенсионерите с доход под линията на бедността.

Целта на предложенията е създаване на условия за пълноценен и активен живот на възрастното население, подчертават вносителите.

Общините да имат ангажимент да създадат клубове за възрастни хора - поне един във всяко населено място с над 100 души над 65 години и по още един на всеки 15 000 души население, с безплатен и свободен достъп, предвиждат законопроектът.

Предлага се и създаване на поне един дом за възрастни хора на 25 000 души население.

Друга идея в проекта е регистър на приемни семейства за хора над 65 години без близки или с близки, които не могат или не желаят да полагат грижа за тях. Приемните семейства ще ползват финансова помощ за услугата, както и стоки и услуги за целта.

Пенсионерите с доход под линията на бедност да могат да ползват допълнителна финансова месечна добавка за транспорт, комуникационни услуги, наем на общинско жилище, диетични храни и лекарства, предлагат от БСП.

Законопроектът насърчава улеснен достъп до здравни и социални услуги, които да подпомогнат интеграцията, достъпа до труд и пълноценния живот за третата възраст.

За координиране на тези политики се предвижда към Министерския съвет да се създаде Национален съвет за възрастните хора към МС, а към бюджета - целеви фонд, в който могат да постъпват и дарения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки