Правителството предлага нови посланици в Кипър, Чехия, Италия и Германия

OFFNews 15 октомври 2018 в 15:07 5664 0

Четирима нови посланици е предложило правителството на президента, който трябва да издаде указ за назначаването им.

Правителството освобождава посланика ни в Берн Меглена Плугчиева. Тя ще оглави посолството ни в Черна Гора на мястото на Младен Червеняков. Плугчиева беше вицепремиер по еврофондовете в правителството на тройната коалиция. 

Посланикът ни в Германия Ради Найденов, служебен министър в правителството на Огнян Герджиков, се връща в София. Кабинетът предлага за извънреден и пълномощен посланик във Федерална република Германия да бъде назначена Елена Шекерлетова

Към момента Шекерлетова е постоянен секретар на Министерството на външните работи, като преди това е ръководела Дипломатическото ни бюро в Бон. До 2016 г. тя е била посланик в Австрия.

Правителството освобождава и посланика ни в Кипър със седалище в Никозия Христо Георгиев. На негово място заминава Любомир Тодоров - дългогодишен дипломат. Той е бил в дипломатическите ни мисии в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, Финландия. 

Марин Райков, премиер в първото служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, напуска посолството ни в Италия. Той заемаше длъжността извънреден и пълномощен посланик на България в Италианската република, в Република Малта и в Република Сан Марино със седалище в Рим. Този пост вече ще се заема от Тодор Стоянов. В момента Стоянов е заместник-министър на външните работи. Той е бил посланик в Португалия, а преди е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано.

Поста си освобождава и посланикът ни в Чешката република Лъчезар Петков. За поста извънреден и пълномощен посланик на България в Чехия ще бъде назначен Йордан Първанов - директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!