Партия Волт: Застраховката Гражданска отговорност трябва да е с поне 100 лева по-евтина

OFFNews 10 януари 2019 в 18:17 5954 1

Политическа партия Волт настоява изпълнителната власт да обясни на обществото защо сумата за „Гражданска отговорност“ не намалява, след като обезщетенията за широкия кръг от близки на пострадали при пътни инциденти бяха фиксирани до 5000 лв. чрез закон. Този заяви пред БНР лидерът на Волт Настимир Ананиев.

По думите му промените, които бяха гласувани в парламента, би трябвало да намалят цената на застраховката с поне 100 лв.

Това обаче така и не се случи, което налага намесата на Комисията за финансов надзор, категоричен е лидерът на Волт.

Настимир Ананиев, който беше председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание, настоява правителството да гарантира прозрачност в изразходването на парите, които се събират от „Гражданска отговорност“.

Той добави, че целта на всеки бизнес е да бъде печеливш, но в подобен общественозначим сектор, който засяга милиони българи, отговорността на контролните органи да гарантират прозрачност е още по-голяма.

От Волт настояват и Прокуратурата да се самосезира за неуспешния старт на електронните винетки:

“Някой трябва да поеме отговорност. Не става въпрос само за оставката”, каза Ананиев.

От партията са категорични, че виновните в подобни случаи трябва да носят наказателна и материална отговорност, защото нанасят огромни щети на държавния бюджет.

Въвеждането на новата система е трябвало да бъде тествано паралелно с работеща хартиена винетка, за да се гарантира безпроблемното й въвеждане от 1 януари 2019 г., коментира Ананиев.

От Волт настояват от Агенция “Пътна инфраструктура” да кажат дали имат база данни за хартиените винетки, които са закупени през 2018 г. - и ако да, защо се наложи хората сами да преобразуват тези винетки, а не беше направено автоматично от АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews