The Times: Хамас планира да създаде своя база в Турция и да атакува израелски цели в Европа

Кристина Минчева 14 май 2024 в 12:49 1690 0

Снимка GettyImages

Ердоган се среща с председателя на политическото бюро на Хамас Исмаил Ханийе в двореца Долмабахче в Истанбул

"Хамас" планира да създаде тайна база в Турция и терористични клетки в още няколко страни, за да координира атаките си срещу израелски цели, включително в страни членки на НАТО. За плановете съобщава вестник The Times, като се позовава на документ, намерен от израелската армия в Газа.

Документът, озаглавен "Създаване на база в Турция", е открит в дома на Хамза Абу Шанаб, началник на щаба на Яхя Синвар, лидер на "Хамас" в Газа.

Според неназования автор на плана, "няма друг избор, освен да действаме с големи усилия за създаване на военни центрове, които ще бъдат база за специални операции, които могат да укрепят силите на съпротивата военно, дипломатически и морално. Затова предлагаме да се създаде клон за сигурност в чужбина, който ще бъде в състояние да извършва разузнавателни и военни операции в бъдеще".

Документът определя тригодишен план за "създаване на много военни клетки и тайни квартири в много страни", където да последва обучение и практическо планиране на саботажи и убийства. Споменатите мишени са офицери и командири от израелското разузнаване "Мосад" и "влиятелни израелци". Планирани са още "саботаж на израелски военноморски кораби" и "отвличания".

Планът включва подробности относно финансирането и персонала, който ще бъде изпратен за създаване на базата в Турция. Не е ясно обаче дали планът е бил приложен преди "Хамас" да предприеме атаката си срещу Израел на 7 октомври, за която се смята, че лидерът на терористичната организация в Газа Яхя Синвар е основен инициатор. Не е ясно и дали вече са създадени клетки в Турция.

Нахлуването в Израел на 7 октомври предизвика войната в Ивицата Газа. Тогава бойците на терористичната организация убиха около 1200 души и повече от 200 бяха взети за заложници. Турското правителство критикува Израел на фона на твърденията, че повече от 35 000 палестинци са загинали във военната израелска офанзива.

В неделя президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху "е достигнал много високо ниво в методите си на геноцид, което би накарало Хитлер да ревнува". Ердоган добави, че повече от 1000 членове на "Хамас" се лекуват в болници в цяла Турция и повтори позицията си, че "Хамас" е "движение за съпротива".

Миналия месец Исмаил Ханийе, политическият лидер на "Хамас", се срещна с Ердоган в Истанбул. Въпреки че "Хамас" има право да поддържа офиси в Истанбул и често има срещи между Ердоган и политически лидери на "Хамас", турският президент настоява, че "Хамас" не е извършвала терористични операции от или в Турция.

Източници от разузнаването смятат, че Ердоган е категорично против Турция да се превърне в база за военни действия на терористичната групировка, въпреки публичните демонстрации на подкрепа за нейните политически лидери. Такъв пример е отправеното предупреждение на Турция към "Хамас" да спре дейностите си на кибервойна от територията й. The Times разкри тези действия на терористичната организация през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови