Извънреден коалиционен съвет заради Северна Македония

OFFNews 27 май 2022 в 07:37 2786 0

знаме

По искане на премиера Кирил Петков тази вечер на извънредно заседание се събира коалиционният съвет, който трябва да обсъди отношенията ни със Северна Македония.

Очаква се министър-председателят да обясни на партньорите защо поиска от президента да свика Консултативния съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие.

Анонс за свикване на съвета на коалицията направи самият Петков още по време на визитата си в Рим и Ватикана в навечерието на 24 май. Тогава той обясни, че форматът коалиционен съвет е много важен. И допълни, че на правителството му е нужен по-широк консенсус по темата. 

Вчера от ИТН обаче препотвърдиха категоричната си позиция - никакво отстъпление от позицията на България.

"Просто ще ги изслушаме за какво въобще се събират при положение, че тази позиция е ясна - и на консултативен съвет при президента, и в рамкова позиция на България, и с декларация още от 44-ото Народно събрание, така че може би и аз ще се запозная с нещо ново, което не знам. Отиваме да видим какво ще кажат", коментира Станислав Балабанов.

Очаква се да бъдат обсъдени и исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!