ИТН напусна властта, ГЕРБ не дойде в парламента

Йорданка Веселинова 09 юни 2022 в 09:52 4178 1

Атанасова и Йорданов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Ще се прегърнат ли ГЕРБ и ИТН?

Първият ден след излизането на "Има такъв народ" от коалицията започна напрегнато в парламента. Докато ПП, БСП и ДБ коментираха възможностите за правителство на малцинството, а опозиция броеше дните до евентуалните предсрочни избори, се появи първият ефект от разкола в управлението.

Съвсем очаквано първа жертва се оказа кворумът. Заседанието тази сутрин едва започва, след като почти четири минути в зала се събираше кворум. Все пак се събраха необходимите 121 гласа, след като се регистрираха последните двама закъсняващи депутати - Христо Петров (Ицо Хазарта) от ПП и Атанас Славов от ДБ.

Изненадващо обаче не ИТН опита да провали кворума, а ГЕРБ-СДС изобщо не се появиха в зала. Някои от парламентарните групи не се регистрираха, но регистрацията по групи не бе показана и към момента не е ясно кой още освен ГЕРБ не се регистрира.

ГЕРБ все още не са коментирали решението на ИТН да напусне коалицията. Вчера депутати от ГЕРБ-СДС отказаха да коментират, като единственото изказване дойде от Бойко Борисов, който заяви пред "Дневник", че не знае какво се случва, защото нямал ток в Банкя заради бурята.

Очаква се по-късно днес групата на ГЕРБ-СДС да даде изявление. Най-важният въпрос е дали ще опитат да свалят кабинета с вот на недоверие.

След като кворумът все пак беше събран от ДПС поискаха почивка. Междувременно от ГЕРБ-СДС се появиха в НС. Почивката свърши и някои от депутатите от партията на Бойко Борисов се появиха в зала, но за да поискат поредната почивка. Така вече час се забавя работата на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки