ДБ: Поведението на Борисов към Турция е унизително за страната ни

OFFNews 28 октомври 2020 в 11:10 13310 16

Премиерът Бойко Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Реджеп Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма.

Това обявиха евродепутатът Радан Кънев и говорителят на Демократична България по въпросите на външните работи и европейска политика Стефан Тафров в съвместно изявление в социалната мрежа по повод скандала между френския президент Емануел Макрон и турския му колега заради отказа на Макрон да спре публикуването на карикатури на пророка Мохамед. Двамата държавни глави влязоха в остър сблъсък по въпроса за исляма, а Турция призова за бойкот на френските стоки.

Според Кънев и Тафров България трябва да има добри отношения със съседна Турция, "но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов". "То не отразява ценностите и убежденията на българския народ. Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности - те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу европейския начин на живот", казват те.

Затова и френският президент Еманюел Макрон, и други европейски лидери обявиха война на тероризма и “политическия ислям” и мястото на България е редом с тях.

"Абсолютно недопустимо за лидер на държава - член на НАТО и кандидат-член на ЕС, Ердоган застана агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма. Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС", са категорични Радан Кънев и Стефан Тафров.

Двамата подновиха призива на Демократична България Борсов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и "подмазваческото си поведение по отношение на турския президент изобщо".

"Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически, по байганьовски неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов”, са категорични Кънев и Тафров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

14

Jinx

28.10 2020 в 21:18

Ей го и тоя главанак Радан...Пак в медиите...

4006

13

Kongoto

28.10 2020 в 15:47

А мнението на хора от ДБ не е желано в страната ни!

1894

12

Sashkavas

28.10 2020 в 15:46

П, Исус и Мохамед са пророци, докато Дядо Коледа е свети Николай облечен в цветете на кока-кола! Ако някои тарикат дойде при теб и почне да ти обяснява, че не може жена ти да е само твоя и трябва си смениш културата да почнеш да я споделяш (което впрочем се случва в някои култури) ти разбира се би приел идеята с отворено сърце нали ?

1894

11

Sashkavas

28.10 2020 в 15:39

Иване, не бъркай нещата, никой не защитава убийци, но да обиждаш хора на тема към която те са чувствителни е или простотия или нарочно търсен ефекти най-гадна стратегия за политическо оцеляване. В Европа на хората почва да им писва от неадекватното поведение на своите управници и ако така продължава, скоро ще ги линчуват. Та напълно възможно е това да е отклоняване на вниманието, чрез активиране на големия враг. Не трябва да си гении да предвидиш каква ще бъде реакцията на показване на карикатури да потенциално радикализирани деца мюсюлмани. Може би това е нарочно търсена реакция с цел да се насочи вниманието и енергията в друга посока – същата тактика както и 11 Септ! Което разбра се ако е вярно е адски гадно, защото правителството е готово да пожертва свои невинни граждани в името на собственото си оцеляване. Ще кажете това е теория на конспирацията, но как пък тия неща почнаха да се случват в най-подходящия момент и дали някой има съмнение на какво е способен политик за да оцелее.

2910

10

П

28.10 2020 в 15:37

Zuljin,
1.обстановки - установки, честно казано все тая.
2.Тоя ненормалник, само да му скимне, може да изравни България...
3. Елементарен тулуп съм да. Пък и к'во ми е възпитание, не е твоя работа.
4."За мюсулманите гаврата с пророка е равносилна на оскверняване на гроб на твой близък", ами време е да актуализират тоя коран...Исус или Мохамед все Дядо Коледа
5.Религията е булшит, а не разсъжденията ми.

11982

9

leomesi

28.10 2020 в 15:27

ДБ май се опитват да черпят дивиденти от всеки скандал и от всяка позиция на Борисов по който и да е въпрос.

4038

8

NelSun

28.10 2020 в 15:16

Явно за тези от ДБ, ако някой не се изкаже крайно, значи няма позиция, напълно нормално все пак Кънев и сие са хора на крайностите.

3000

7

Иван П

28.10 2020 в 15:00

Да защитаваш убийци, които са отнели човешки живот само защото са се почувствали засегнати от една рисунка, означава че не си с нищо по-добър от тях. Ако толкова са ти накърнени чувствата, то завеждаш дело и евентуално го печелиш. Това е цивилизования начин. Другото е варварщина и психопатия.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки