Ангел Найденов: Ремонтът на оградата с Турция трябва да попада в гаранционното споразумение

OFFNews 22 февруари 2018 в 15:23 5951 1

Ремонтът на оградата с Турция трябва да попада в гаранционното споразумение и не виждам причина да бъдат обявявани нови обществени поръчки за него.

Това заяви бившият министър на отбраната в правителството на Пламен Орешарски Ангел Найденов по повод внесения законопроект за промяна в Закона за обществените поръчки, който ще позволи ремонт и поддръжка на ограда по границата с Турция без предварително провеждане на обществена поръчка за това. 

"Споменавайки гаранционния срок и гаранционно поддържане в рамките на 5 години, говорим за необходимост, то не виждам причина, поради която всичко, което допълнително се случва, независимо дали от умишлени действия за повреждане на съоръжението, не е включено в гаранционния срок. То би следвало да бъде елемент на споразумението за гаранционно поддържане на съоръжението и не попада и не би следвало да попада в процедурата за нови обществени поръчки и допълнителни разходи", каза Найденов.

Той взе участие в пресконференция, организирана от Центъра за изследване на отбраната и сигурността (ЦИОС), на която беше представено изследване по темата "Миграцията в Европа - голямото разминаване между политици и граждани".

„На първо място, предлагаме категорично да бъде отхвърлена досегашната политика, предлагана като политика и отношение към бежанската криза и бежанските потоци. Европейският съюз трябва да предложи нов механизъм на солидарност към граничните държави, сред които, освен Гърция и Италия, попада и България. Има нужда от нова обща политика – трябва да бъдат положени максимални усилия, които да водят в посока сближаване на различията на съответните държави", категорични бяха от ЦИОС, чийто председател е Ангел Найденов. 

Бившият военен министър посочи, че е важно да има и рязко съкращаване на предоставяните помощи на мигрантите и съобразяването им с държавните нива:

"Сега те варират в рамките на 300 до 800 лв. месечно и е необходимо да бъдат сведени до националните нива и да не остава усещането за несправедливост у гражданите на съответната държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови