Жълт и оранжев код за вятър днес, от минус 3 до 30 градуса през април

OFFNews 01 април 2022 в 06:34 1210 0

Снимка Архив

Облачно - с превалявания и гръмотевици, но топло ще е времето днес. Жълт и оранжев код е обявен в страната заради опасно силен вятър е обявен в цялата страна. 

Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

В планините ще продължи да духа бурен до ураганен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, след обяд в масивите от западната половина от страната значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали краткотраен дъжд, по най-високите върхове - сняг; ще има и гръмотевична дейност. Максималната температура на 1200 метра ще е около 15, а на 2000 метра - около 7 градуса. Повече слънчеви часове ще има край морето, в което ще се вдигат вълни до 4 бала. 

Най-ниските температури през април ще са между минус 2° и 3°, а най-високите - между 25° и 30°.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м. В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива, често значителна облачност и на места, повече в Западна България, краткотрайни валежи; ще има и гръмотевици.

Към средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Относително по-малка вероятност за валежи има през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. В края на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава.

В началото на второто десетдневие валежите ще спрат и ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишат още и се очаква да бъдат по-високи от обичайните за периода. Към средата на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава и през втората му половина, през повечето дни, ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, след обяд с гръмотевици. Температурите относително ще се понижат, но ще останат над нормите.

През третото десетдневие се запазва тенденцията за сравнително топло време. По-стабилно и с по-малка вероятност за валежи ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг