Учредява се награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Георги Ангелов 14 юли 2022 в 19:14 5226 1

Проф. Георги Фотев, Теодора Димова и Петър Стоянов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Проф. Георги Фотев, Теодора Димова и Петър Стоянов

Граждански форум учредява Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. В организацията участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и журналисти.  Сред тях са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Митко Новков, Юлиана Методиева, доц. Огнян Минчев, проф. Димитър Вацов, Веселин Стойнев, Владимир Йончев и др. 

Наградата ще се присъжда в четири категории - за предприемач или и/или частна фирма, за неправителствена организация, за неформална група от съмишленици/социална мрежа, както и за отделни граждани, които със собствен труд и средства оказват максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци. Изискването е тези дейности да не са част от рутинните задължения на номинираните, от обичайния им бизнес или проектна дейност.

Номинациите ще се събират чрез сайта ukr-award.nbu.bg. Организаторите се надяват да покажат многообразието от истории за солидарност и взаимопомощ. Екипът на Гражданския форум ще разгледа номинациите и през октомври наградата ще бъде връчена.

Целта на наградата е да се насърчават проявите на доброта, каза Стоянов на брифинга в пресклуба на БТА.

"Помагайки на украинските бежанци, ние помагаме на себе си, защото даваме на своите деца, а и на своите съотечественици, най-добрия възможен пример – че когато човек е в беда, няма нужда от сложно обяснение, за да му помогнеш, че човешката солидарност е най-здравата тъкан на всяко едно общество".

„Тоталната агресия може да се разгледа от много аспекти, но аспектът за човешката солидарност е изключително важен. У нас идват майки с деца, които не са сигурни, че ще има къде да се върнат“, коментира той.

Стоянов отбеляза, че има много примери за добро - дори пенсионери отделят по 10-15 лева, за да помогнат на украинските бежанци у нас, доброволци даряват храни и средства. Така помагаме на себе си и се преоткриваме като добри хора, смята Петър Стоянов.

„Проявите на тази човешка солидарност събудиха чувството ми на гордост, че съм българин“, заяви още той.

Проф. Георги Фотев каза: "Щастлив е този който дава. Който дава подслон, който дава храна на гладния, вода на жадния, който дава вяра в момента на отчаяние. Щастлив е този, който изказва признателност. Тази война е по-различна от всички в клетото човечество. Това е война, която в самото си начало въвлече цялата Европа. За това възниква радикалия въпрос – ние от от коя страна сме? Тук има гранична ситуация в която трябва да се направи избор или-или. „Трябва да вярваме в невъзможното“.

Веселин Стойнев отбеляза, че в гоямата част от случаите на дарителоте, те искат да са анонимни. "Важното е, че ще покажем масови актове на солидарност. Имаме нужда да се преоткрием, като нация. Виждат се едни шумни националисти, които захлупват темата, но хиляди хора помагат, което е истинската форма на патриотизъм. Тази награда показва българщината в съвременния цивилизационен смисъл", каза Стойнев. 

Към организационния комитет за наградата се включват Софийският университет, Нов български университет и българският ПЕН клуб на писателите. 

На пресконференцията беше представен филмът на Искра Ангелова за доброволците, които помагат на украинските бежанци в България.

Можете да го видите тук и не забравяйте да се абонирате за канала на OFFNews в You Tube.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

14.07 2022 в 20:01

Защо трябва да се лекува следствието, а не причината?
Трябват награди за разрушаване на руски бизнеси и имоти, а може би и за изтребване на руснаци.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews