75% от спинърите са опасни, 50 000 бройки задържани на митницата

OFFNews 26 юни 2017 в 10:42 9079 0

Снимка Pixabay

Общо 75% от проверените от контролните органи спинъри са се оказали опасни. Джаджите, които са новата световна мания, бяха подложени на проверки заради съмнения за опасна концентрация на живак и олово в играчките.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е установила несъответствия на стандартите на продуктите и е изпратила за лабораторен анализ проби, съобщи БНР. Повод за проверките станали спрени над 50 000 броя спинъри преди месец. Вече има официално докладвани случаи за опасни спинъри, засечени в Люксембург. Информация за тях е публикувана в общата европейска система за предупреждение за опасни за потребителите стоки.

Ако и пробите у нас покажат опасни материали, продуктите ще бъдат забранени за продажба.

От понеделник започват проверки и на слънчевите очила. Добре е потребителите да отидат в която и да е оптика, в която има такава апаратура, да си направят една бърза проверка, която е безплатна, за филтъра и за покритието, съветват експертите.

Агенцията вече е проверила и голям брой детски люлки и раменни появи за плуване. Около 50% от поясите са без съответните предупреждения и инструкции на български език. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови