800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботи до 2030 г.

OFFNews 22 март 2018 в 12:56 9204 1

Снимка pixabay.com

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.

Това каза Адриана Сукова, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и включване" в ЕК. Тя цитира изследване на McKinsey Global Institute по време на международна конференция "Бъдещето на труда", която е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщава БТА.

Сукова отбеляза, че сме свидетели на безпрецедентна индустриална трансформация. Според нея четвъртата индустриална революция променя начините, по които работим, ползваме ресурсите и общуваме помежду си. Необходимо е да помислим как да се адаптираме, допълни тя.

Адриана Сукова посочи, че през 2050 година световното население ще е десет милиарда, освен ако някои не се пренасат на друга планета, като това създава риск от нови разделения в обществото и увеличаване на броя на разочарованите хора. По думите ѝ предизвикателството е да се подготвят хората с новите необходими умения, но и да се гарантират справедливи условия на труд и достъп до социална закрила .

Константинос Пулиакис от отдел "Умения и пазар на труда", Европейски център за развитие на професионалното обучение каза, че за периода от 1994 до 2017 година въвеждането на роботи е довело до загуба на 220 000 работни места в сферата на услугите в Германия. Според него около 40 процента от работните места могат да бъдат заменени от технологиите, а десет процента от възрастните работещи в Европа да бъдат заместени от машини.

Пулиакис обаче отбеляза, че ако едно работно място потенциално може да бъде автоматизирано, това не означава, че работодателят ще иска да го автоматизира, или ще има агресивни опити за заместване на хора. Според експерта е важно да се развиват предприемаческите умения и ученето през целия живот.

Милена Ангелова, заместник-председател на групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет, обясни за необходимостта от допълване на уменията. Тя посочи, че са необходими не само цифрови, но и социални умения и всички онези, които ни правят различни от роботите. Според нея са нужни фондове, които да инвестират в развитие на цифровите умения. 

Председателят на Европейската мрежа на публичните служби по заетостта Фонс Лерой заяви, че хората ще са изправени пред необходимостта да сменят по-често работата си, да преминават и от една икономика в друга. Публичните служби по заетостта ще трябва да предлагат своите услуги на всички, които са на пазара на труда, каза още експертът. 

Дейвид Барнс от една от най-големите технологични компании в света, отбеляза, че всеки ден около 300 милиона работещи преминават през прехода към новите технологии. Той беше категоричен, че не трябва да позволим изкуственият интелект да блокира заетостта. Барнс посочи още, че 60 процента от ръководителите по света са изправени пред проблеми за намиране на хората с необходимите умения, защото образователните системи по света не могат в момента да помогнат, тъй като им е необходимо време да наваксат. Според него успешните промени изискват адаптивни служители и минимум 40 часа за учене всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

22.03 2018 в 13:47

Предлагам роботизацията да започне от НС. Предизборните обещания се записват, като работна програма на робота и може да гласува само за това, което е обещал.
Да се закрият бюрата по труда, защото са ненужни.
Роботизация и в общините.Така ще се борим и с корупцията.
Кой би подкупил робот?