Бокова трябва да се оттегли и да не издигаме никого

Николай Слатински 26 септември 2016 в 19:14 9119 8

Всичко, което написах през последните месеци за грубата грешка на правителството, премиера, външния министър и президента да лобират за една абсолютно безнадеждна кауза "Бокова" се случи. А аз изобщо не съм нито най-прозорливият, нито най-информираният, пише във фейсбук специалистът по национална сигурност проф. Николай Слатински.

Това бе тотално неизбираема кандидатура, защото a priori не можеше да прескочи фаталното вето ("голямото вето") на поне две от страните, имащи това право, нито можеше да събере поне 9 гласа от 15, дори двете велики сили да се бяха въздържали от гласуване (т.е. "малкото вето").

Време е вече за персонална отговорност за това, че споменатите по-горе виновници профукаха златния шанс България да има свой генерален секретар на ООН!

Така наивно, безотговорно, тактически елементарно и стратегически сляпо бе проигран този шанс!

Аз също на няколко пъти предупреждавах за тази осъдена и обречена да се сбъдне опасност. И къде-къде по-знаещи и "вътре в кухнята" хора предупреждаваха, но правителството, премиерът, външният министър и президентът бяха като онзи подпийнал човечец, който си търсил загубения ключ под електрическия стълб, където е най-светло, а не там, където си го е загубил.

Вече писах и преди - Бокова трябва да се оттегли, а ние повече да не издигаме никого. В голямата политика кьорав карти не играе, мълнията не удря два пъти на едно и също място, държавите нямат право на поправителен - скъсали ли са те, това е! Има реална опасност новата ни кандидатура да събере още по-малко гласове и тогава провалът и позорът няма да са вече за българските кандидатури, а за България!

Това го диктува здравият разум, дали той у нашите властимащи е разум и ако е разум, дали е здрав, това поне мен много ме съмнява. А аз, както подчертах, не съм най-добрият познавач на голямата политика, нито най-компетентният автор на прогнози - има далеч по-големи професионалисти от мен, но те са на същото мнение с мен (или аз съм на същото мнение с тях, макар че това е без никакво значение поне в този случай)...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12135

6

jackotsenkite

26.09 2016 в 21:39

Като българин не ме е срам от 6то място за Бокова.
Срам ме е от проф. николай слатински.

12520

5

Fipa

26.09 2016 в 21:34

За това при българският казан в ада няма дяволи....От такива "компетентни професори"....Всички срещу, щото е българин...За това сме на последно място в Европа - мързеливи, завистливи и отмъстителни.....И най-яростни са хора приближени на бившата номенклатура! Вместо да се обединим и простим, като в Испания ние продължаваме да насъскваме хората едни срещу други...Е така НЯМА да се оправиме никога, за съжаление но някои си оправиха банковите сметки и на правнуците на гърба на обикновенните хора.

77927

4

El Commandante

26.09 2016 в 21:17

Абсолютно подкрепям!
Бокова е редно да се оттегли, а ние да не издигаме никого вече.
Това е най-достойния ход в случая.