Чехия е убедена, че руското ГРУ стои зад взривовете в складове за боеприпаси преди 10 г.

Експлозиите във Врбетице се свързват с българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев

OFFNews 29 април 2024 в 16:39 5357 3

взрив

Снимка iStock

Чешката полиция е убедена, че Русия стои зад експлозиите преди близо 10 г. в складове за боеприпаси в Чехия. Силите на реда смятат за доказано, че сътрудници на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия са отговорни за взривовете, обяви в Прага представител на специализирания отдел на органите на реда за борба с организираната престъпност, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Разследването обаче не е приключено. Тъй като Москва отказва да отговори на молбата за правно съдействие, липсва достатъчно информация за повдигане на обвинения срещу конкретни лица в Русия.

Целта на чуждите шпиони е била да предотвратят предоставянето на въоръжение и боеприпаси на местата, където действа руската армия, заяви специлизираното звено на чешката полиция.

Правоохранителните органи в Чехия в момента си сътрудничат с колеги от Великобритания, Украйна и САЩ в разследването.

Експлозиите в склада за боеприпаси във Врбетице в източната част на Чехия се случиха през октомври и декември 2014 г. Русия анексира украинския Крим по-рано същата година.

При инцидентите загинаха двама души, нанесени бяха огромни материални щети. Последвалото обезвреждане и разчистване на останалите експлозиви отне няколко години.

През 2018 г. чешкото правителство на тогавашния премиер Андрей Бабиш направи публично достояние обвиненията срещу Русия. Кремъл категорично отрече всякакво участие. И двете страни изгониха взаимно дипломати. Русия постави Чехия в своя списък на "неприятелски държави".

През 2021 г. бившият външен министър на Чехия Ян Хамачек обяви, че в складовете във Врбетице е имало продукция на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Според публикации на местни и британски медии мунициите във взривения склад са били преназначени за Украйна и са били собственост на Емилиян Гебрев. Той бе отровен от вещество, което е близко до Новичок. Същите агенти на руското разузнаване, който са заподозрени за взрива в Чехия и за отравянето на бившия руски шпионин Скрипал, са били по същото време в България, спoред разследване на Belingcat.

Гебрев отрече оръжията да са били на неговата компания. По думите му оръжейното му предприятие ЕМКО държало стари непродаваеми боеприпаси от Варшавския договор. За първи път чувал, че зад взривовете стои ГРУ.

През октомври м.г. The Insider написа, че през ноември 2011 г. поделение 29 155 на ГРУ е взривил склад за боеприпаси в Ловнидол, България, в който се съхраняват артилерийски снаряди, предназначена за Грузия. Това е била първата известна терористична атака, извършена от екип убийци и саботьори, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и ще взривят много други складове и сгради на териториите на НАТО.

Руското издание The Insider се е сдобило със записи от пътувания и изтекла кореспонденция от членове на поделение 29 155, които сочат тяхната вина за първата атака в България и разкриват защо толкова много от тези оперативни служители заемат високи позиции в режима на Владимир Путин

Българската прокуратура също обяви, че опитът за отравяне на Гебрев през 2015 г. е свързан с 4 взрива във военни складове в България - един през 2011, два през 2015 и един през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

29.04 2024 в 17:41

Няма точка на земното кълбо, дето блатните да нямат пръст. Има ли някъде проблем, търси скапан руснак там! Няма да търсиш дълго!

925

2

ешо

29.04 2024 в 16:59

Всички са убедени само българските служби не са

2550

1

alfakentavur

29.04 2024 в 16:49

СССРайхът стои и зад няколко взрива в складове и оръжейни заводи и в България. Но нали службите ни са пробити...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews