Писател е заподозрян за нападението над Роберт Фицо

OFFNews 15 май 2024 в 20:32 2701 1

заподозреният и Фицо

Снимка consilium.europa.eu

Заподозреният мъж и премиерът на Словакия Роберт Фицо

Заподозреният за покушението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е активист на либералната партия Прогресивна Словакия, който притежава законно оръжие, пише местната медия Aktuality.

Изданието се е свързало със сина на заподозрения, който е бил шокиран от случилото се. Синът на заподозрения е потвърдил, че баща му притежава оръжие. 

По непотвърдена от словашкото правителство информация заподозреният е 71-годишният писател Юрай Цинтула.

Синът на Цинтула обяснява, че няма представа какво е възнамерявал баща му.

"Не знам какво е планирал и защо", допълнил той пред Aktuality. На въпрос мрази ли Цинтула словашкия премиер синът на писателя заявява: "Ще ви кажа следното – той не е гласувал за него. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса".

Мъжът е отрекъл баща му някога да е споменавал за нападение или убийство на политик. Той отрече и 71-годишният мъж да е психично болен.

Предполагаемият нападател е роден през 1953 г. и е жител на Левице. Мъжът е един от основателите на литературния клуб Dúha, в който работи от 2005 г. Написал е три стихосбирки. От 2015 г. е член на Асоциацията на словашките писатели.

Премиерът на Словакия беше прострелян в град Хандлова след заседание на правителството. Очевидци съобщиха, че са чули няколко изстрела, а впоследствие стана ясно, че Роберт Фицо е с опасност за живота

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче