Депутатите окончателно забраниха рекламата на хазарт в медиите

Кристина Минчева 30 април 2024 в 16:53 24497 4

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Окончателно се забранява рекламата на хазарт във всякаква форма във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и всички видове онлайн страници. Това решиха депутатите с приемането на нормативните промени в Закона за хазарта на второ четене. Забраната ще влезе в сила три дни след обнародване в "Държавен вестник".

Законопроектът на ГЕРБ и ДПС бе внесен изненадващо в последните дни от 49-ото Народно събрание от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ). За два дни той мина на първо четене през бюджетна комисия и гласуван в пленарната зала. Именно заради него днес се свика извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси, за да може промените в Закона за хазарта да се гласуват и на второ четене преди депутатите да излязат в предизборен отпуск.

В началото на април в парламента беше внесен сходен законопроект от "Възраждане", в който отново се предвиждаше забрана на рекламата за хазарт. Тогава текстовете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Въпреки че вчера редица медии, хазартни оператори, спортни клубове и други бизнеси реагираха със серия становища против забраната на хазартна реклама и изразиха мнение, че проектът не трябва да бъде приеман сега, а първо да има обществено обсъждане, членовете на бюджетната комисия приеха на второ четене по-строги мерки за ограничението на рекламата на хазарт.

Какви са ограниченията

Рекламата на хазарт във всякаква форма във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и всички видове онлайн страници, на обществени места, в т.ч. фасади на сгради, в печатните произведения, изцяло се забранява. Единственото изключение е за игрите на държавното предприятие "Български спортен тотализатор" (тото- б.р), тъй като то задължително разпределя печалбата си за спорт и култура, за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си.

Допуска се само външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, други образователни институции, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. Хазартните обекти като казина и игрални зали също трябва да са на 300 м. отстояние от образователните институции.

Депутатите гласуваха и забрана за зали с игрални автомати и казина в селища с под 10 000 жители, но тя ще влезе в сила три години след приемането на текстовете. Ограничението не важи за националните курорти и за тези, които се намират до 30 км. от граничните пунктове. Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт, както и на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.

Ще бъде ограничено и рисковото поведение при онлайн залагания. Мерките ще бъдат записани в наредба на здравното министерство, която ще включва максимален престой в даден сайт, максимален размер на загубите за определен период, както и максимален обем на залозите за определени игри.

Предвижда се и незабавно да се плаща печалбата на играчите, така че те да не се задържат в игралната зала. Печалби равни на и до 10 хил. лв. ще се изплащат незабавно, а ако са над тази сума - в първия работен ден след печалбата. Ще се изисква хазартната реклама върху спортна екипировка да има надпис, който гласи: "Хазартът носи риск от развиване на зависимост", като той трябва да заема минимум 10% от площта на тениска.

Промените гласят още незаконната реклама на хазарт да се констатира от Съвета за електронни медии (СЕМ). От своя страна, той ще предава случаите на Националната агенция за приходите (НАП), която ще налага предвидените санкции. Освен това сайтове, които публикуват незаконна хазартна реклама, ще бъдат спирани по еврорегламента за спиране на всяко незаконно съдържание онлайн. Това ще става със заповед на НАП, потвърдена от съда.

Санкциите за забранена реклама са за оператор на хазартни игри – от 30 000 до 50 000 лв., а за тези, които я публикуват, излъчват или разпространяват – от 10 000 до 30 000 лв. (или глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв. за физически лица).

Освен това беше увеличено изискването за инвестиции от 500 000 лв. на 750 000 лв. и се предвиди, че те "трябва да бъдат поддържани в размер не по-малък от установения минимален размер през целия период на издадения лиценз".

Бяха въведени и три ключови забрани. В закона беше записано, че до хазартни игри не се допускат лица, които получават месечна социална помощ, лица с психични разстройства, вписани в регистъра по чл. 147а от Закона за здравето, и лица, поставени под запрещение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

04.05 2024 в 10:35

Добре дошъл във форума!

Как си? Светли празници ти желаем!

Защо (още) има реклами на хазарт ли? Ами защото забраната още не е излязла в Държавен вестник. Всички закони така работят. Специално тази забрана е приета така:

Рекламите трябва да спрат до три дни след публикуването на текста в Държавен вестник.


Надявам се след като публикуват забраната да не питаш още на първия ден защо още има реклами. Нито на втория или на третия. След това вече е резонно да питаш :)

1000

3

sidnikam

04.05 2024 в 09:31

Защо след като има забрана ,тече реклама в Ю туб на Инбет ?

1000

2

Кок

30.04 2024 в 20:28

Страхотно хубаво но как ще се спазва кой ще го контролира Ако е НАП всичко ще е отново компроментира и имайки предвид тяхните похвати зависимости
.Трябва да се контролира от независим орган носещ отговорност при неспазване на задълженията си.Не познавам нито един инспектор на НАП който е съставил акт паднал в съда и да е наказан.

-685

1

nms

30.04 2024 в 17:18

Дали сега е момента да се напише " твърде хубаво е, за да е истина" , твърде невероятно е тия най-накрая да гласуваха един нормален закон.