Северна Македония, а не Македония. Радев реагира на провокацията на Силяновска

OFFNews 13 май 2024 в 07:44 18780 2

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

"По повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват."

Това заяви президентът Румен Радев в позиция, изпратена до медиите рано днес. В неделя при клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, а я нарече само Македония.

"Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана" - заяви още днес президентът Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

13.05 2024 в 16:43

Ако така реагира и на лъжите на руските си господари, човек може да си помисли дали да не го остави за по дълго на работа в президентството - разбира се като чистач на кенефи! Иначе за друго селяндурът не става!

-1974

1

Владè

13.05 2024 в 08:52

Bulgar , bulgar ицепи се глафчофф, булгар , булгар отекна руминчо. Ха ха ха паднаха в руско - сръбската клопка ( булгар тъпанар от век и половина насам ) радваше се Силяновска. Заяждай се , заяждай се , както ти кажа шепнеше една " мека " сила в затлаченото с церумен уше на бъгъ политиците.
После се сърдят, че Македония им е крива.
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието