Здравната комисия върна д-р Димитров начело на Пирогов

Янка Петкова 07 декември 2023 в 17:15 4287 2

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС

Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването да отмени протокола за освобождаване на д-р Валентин Димитров като изп. директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" до произнасянето на компетентните органи, които извършват проверка по данните от одитния доклад, реши Комисията по здравеопазването на извънредно заседание.

Решението беше прието с 10 гласа "за", 3 "против" и 4 "въздържал" се.

Проф. Христо Хинков се задължава и да информира Агенцията по вписванията, където вече е подадена заповед за назначаването на поста на проф. Константин Димов. Вписването беше спряно от Софийски градски съд, докато се реши дали е допустима и основателна депозираната от досегашния директор Валентин Димитров молба.

Изслушването на бившия директор и министъра на здравеопазването беше единствена точка в дневния ред.

Според председателя на Комисията Костадин Ангелов одитът, който послужи като повод за отстраняването на Димитров, е непълен, не е изследвано задълбочено могат ли да бъдат събрани взиманията на болницата. Той цитира становището на бившия директор, според което имало ясни доказателства, че "Пирогов" е на печалба, а не на загуба.

Ангелов подчерта, че сключеният договор за кредитиране на лечебното заведение в размер на 34 млн. лв. от Търговска банка Д е бил одобрен от Министерството на здравеопазването като собственик на капитала на болницата.

Според шефа на здравната комисия има субективно тълкуване при констатираните нарушения на обществени поръчки, за което адекватно могат да се произнесат само КЗК или съда, при обжалване на процедурата.

Най-фрапантно според Ангелов е заключението на одиторите, че началникът на Мултипрофилното спешно отделение д-р Диана Димитрова не притежава необходимата квалификация да ръководи такова звено. Това по думите му било "гавра с Пирогов", като спешна болница от най-високо ниво.

По време на изслушването си д-р Валентин Димитров подчерта, че той не е получил одитния доклад от принципала си, а от Комисията по здравеопазването. Отново припомни, че е поел управлението на болницата с 31 млн. лв. натрупани дългове от предходни години и отчете над 1 млн. печалба към края на ноември. По думите му има трайна тенценция към финансово стабилизиране на болницата.

Той изтъкна още, че има сериозно недофинансиране на детските интензивни пътеки, от които болницата генерира над 4 млн. лв. загуба годишно, която покрива от другите си дейности. Друго сериозно перо са здравнонеосигурените пациенти, които преминават през "Пирогов", както и оказването на медицинска помощ на чужди граждани.

В своето изложение пред Комисията министърът на здравеопазването Христо Хинков подчерта, че основният му мотив за освобождаването на Димитров е неспазването на Закона за обществените поръчки. По думите му одитът е бил назначен след писмо от фирма за кетъринг, което е постъпило далеч преди случая с бившия съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин, поради което не става дума за "политическо отмъщение".

Хинков цитира три обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без съгласуване с МЗ, както изисква закона. Поръчката за доставка на храна е на прогнозна стойност над 988 000 лв. без ДДС, и е извършена с пряко договаряне, което е ограничило участието на други фирми.

През юли 2023 г. от "Пирогов" са поети задължения за разходи за медицински консумативи за над 1 млн. лв. с издадени фактури, без сключени договори с фирма "Агарта" ЕООД.

Хинков припомни, че докладът е предоставен на АДФИ, прокуратурата, ДАНС и Сметната палата, "които ще дадат отговор дали д-р Димитров е извършил нарушения".

В изслушването се включи и новата директорка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Иванка Динева, която съобщи, че за периода, в който Димитров е управлявал болницата, са извършени 62 проверки, при 11 от тях са установени административни нарушения "каквито се допускат във всички лечебни заведения".

Във времето за въпроси от депутатите Ивайло Митковски от ПП-ДБ заяви, че изслушването е било излишно, тъй като това са взаимоотношения между работодател и собственик.

"Одитният доклад изобщо не е наша работа, има органи, които се занимават с това. Не си спомням да се е събирала комисия в НС при освобождаването на който и да е директор в България, каза той и спомена мимоходом, че една друга болница във Варна, също в тежко финансово положение, е получила кредит от същата банка.

Катя Панева от ПП-ДБ попита защо Димитров е поел задъжения за закупуване на медицински изделия от "Агарта" само на база рапорт, без обявяване на обществена поръчка.

Отговорът на бившия директор бе, че е имало забавяне на процедурите от предшественика му, а консумативите е трябвало да бъдат доставени на клиниките, тъй като е имало необходимост.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров пое ангажимент да постави за разглеждане проблема с недофинансирането на детските интензивни пътеки, след като стана ясно, че сегашната им цена покрива едва 20% от реалната стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

2

Pongo76

08.12 2023 в 01:51

По принцип в нормалните страни има нещо, което се нарича разделение на властите, но в бг явно имаме нещо като конвент - НС прави избори, НС разследва, НС назначава шефове на болници и т.н.

9347

1

Анализи

07.12 2023 в 19:31

Пълен шаш. Според закона за лечебните заведения мини6търът е принципал на държавните болници и той е отговорен за тяхното състояние. Това не е работа на Коцето, вицепрезидента или кой да е друг. В Бг обаче не се спазват законите. Лошото е, че и председателят на здравната комисия не ги спазва..
 
X

Да помогнем на украинските деца!