Трима са кандидатите за управител на НЗОК

OFFNews 29 юни 2023 в 10:29 1284 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

Трима са кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса, става ясно от предложенията, публикавин в сайта на парламента. Срокът за внасяне на кандидатурите изтече вчера.

Номинираните са д-р Тодо Хинов, предложен от "Възраждане", Иванка Динева, номинация на ГЕРБ-СДС и проф. Жени Стайкова, кандидат на "БСП за България".

Д-р Тодор Хинов е с над 40 години опит в системата на здравеопазването и в сферата на управлението на лечебни заведения, посочват от „Възраждане“.

Той е с висше образование, с образователно-квалификационна степен „магистър" в Медицинска академия – София и е с придобита медицинска специалност „Анестезиология и реанимация" и с квалификация по „Здравен мениджмънт" към Медицински университет в София, факултет по Обществено здраве. Има над 40 години професионален опит в системата на здравеопазването и в сферата на управлението на лечебни заведения.

Притежава допълнителни специализации по токсикология и термична травма (Институт „Пирогов"), курс за лекторска дейност по медико-биологични проблеми (Институт „Пирогов"), професионален сертификат по мениджмънт, маркетинг, управленско счетоводство и обучение на Български лекарски съюз за ръководни кадри на съсловните организации.

Иванка Динева е бивш директор на Столичната здравна каса. Около името ѝ се зашумя след проверката, която беше назначена в ДКЦ "Александровска" през август 2021 г. Проверката беше предизвикана от писмен сигнал на бивш служител на болницата. Последства обвинение, че д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации“.

От Централното управление на здравния фонд предизвикаха извънпланова проверка от Инспектората, която констатира, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ "Александровска", освен писменото запитване на бивш служител на болницата. В мотивите си от Инспектората на НЗОК подчертаха, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е "с висок правен риск, тъй като може да доведе до загуба за СЗОК при правен спор с ДКЦ "Александровска". Скоро след това Динева беше освободена от длъжността.

Динева работи в системата на здравеопазването от 2002 г., като младши експерт „икономист“ в районен офис към РЗОК - София столична. В периода от 2002 г. до 2008 г., заема последователно длъжности от младши експерт “Икономист” в Районен офис № 2 до Главен експерт „Икономист“ в Отдел “Здравноосигурителен бюджет” на РЗОК - София столична. От 2008 до 2012 г., Иванка Динева е заемала последователно няколко длъжности в Централно управление на НЗОК - главен юрисконсулт в самостоятелен отдел „Правен“, и.д. Началник на самостоятелен отдел „Правен“ и Директор на дирекция „Правна“. От 2012 г. до началото на 2017 г. работи като консултант в частния сектор, адвокат към Софийска адвокатска колегия, Съветник на министъра на здравеопазването и подуправител на НЗОК в периода октомври 2015-февруари 2017 г.

От май 2017 г. до декември 2020 г., Динева е съветник на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика, а от декември 2020 г. до септември 2022 г., директор на Столичната здравна каса. 

Проф. Жени Стайкова е завършила Медицинска академия „И. Мечников” в Санкт-Петербург през 1984 г. Има специалност “Комунална хигиена” (МНИИГ”Ф.Ф.Ерисман” – Москва, 1987 г.) и втора специалност ”Социална медицина” (МУ – Пловдив, 2000 г.). Магистър по здравен мениджмънт (МУ – София, 2005 г.) и по специалност „Публична администрация – административни практики” (СУ”Св.Кл. Охридски”, 2014 г.).

През 2008 г. придобива Диплома за образователна и научна степен „Доктор” на ВАК към МС, през 2010 г. – Свидетелство за научно звание „Доцент” на ВАК към МС, а през март 2018 г. – успешно защитава научна степен „доктор на науките” в МУ – София.

Работила е като ординатор в ХЕИ-Кърджали и в МНИИГ по хигиена “Ф.Ф.Ерисман” – Москва. В периода 1995 – 2014 г. е последователно директор на ХЕИ, РИОКОЗ, РЦЗ и РЗИ – Кърджали. През 2014 г. е директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Била е председател и зам.-председател на съвета на директорите на МБАЛ “Пловдив”. От 2016 г. до 2018г.е зам.-управител на МБПЛР “Сердика” – София.

Експерт е по околна среда и здраве, обществено здраве и здравен мениджмънт, ръководител на национални и международни проекти за промоция на здраве и профилактика на хроничните незаразни болести; психично здраве. 

Била е преподавател в Пловдивския университет и доцент в МУ – Плевен, а от 2014 г. е доцент в Медицински университет – София, Факултет по обществено здраве (ФОЗ), Катедра „Превантивна медицина”.

Народното събрание утвърди на 23 юни процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на НЗОК, както и за публичното им изслушване в Комисията по здравеопазване и процедурата по избора им от парламента. Приемането на процедурни правила е във връзка с решението на Народното събрание от 13 януари т.г., с което мандатът на проф. д-р Петко Салчев като управител на здравната каса беше предсрочно прекратен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!