СЗО: Употребата на тютюн в световен мащаб намалява

OFFNews 16 януари 2024 в 12:15 759 2

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Броят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява през последните години, обяви Световната здравна организация (СЗО), като предупреди, че индустрията не се отказва и иска да обърне тенденцията, предаде АФП.

През 2022 г. приблизително един от всеки петима възрастни в света пуши или използва тютюневи изделия, в сравнение с един от всеки трима в началото на хилядолетието, се казва в нов доклад на СЗО.

В доклада се разглеждат тенденциите в разпространението на тютюнопушенето от 2000 г. насам и в периода до 2030 г. Данните показват, че 150 държави са успели да намалят потреблението на тютюн. Макар че в повечето страни процентът на пушачите намалява, Организацията предупреждава, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, вероятно ще останат високи през следващите години.

По данни на СЗО тютюнопушенето убива повече от осем милиона души всяка година, включително около 1,3 милиона непушачи, изложени на пасивно пушене.

В доклада се посочва, че периодът между прилагането на строги мерки за контрол на тютюнопушенето и намаляването на броя на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е около тридесет години. И дори ако броят на пушачите продължи да намалява, СЗО смята, че няма да е възможно да се постигне целта за 30% намаляване на потреблението на тютюн между 2010 и 2025 г.

Очаква се 56 държави да постигнат тази цел, включително Бразилия, която вече е успяла да намали потреблението на тютюн с 35% от 2010 г. насам. От друга страна, в шест държави потреблението на тютюн се е увеличило от 2010 г. насам: Демократична република Конго, Египет, Индонезия, Йордания, Оман и Молдова.

Според авторите на доклада светът е на път да намали потреблението на тютюн с една четвърт в периода 2010-2025 г. СЗО обаче предупреждава, че тютюневата индустрия няма намерение да бездейства.

"През последните години беше постигнат значителен напредък в контрола на тютюна, но сега не е време за самодоволство", казва Рюдигер Креч, директор на отдела за промоция на здравето на СЗО. - "Удивен съм да видя докъде е готова да стигне тютюневата индустрия, за да печели за сметка на безброй животи", подчертава той и добавя, че веднага щом някоя държава си помисли, че е спечелила войната срещу тютюна, тютюневата индустрия отново отваря нов фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

16.01 2024 в 15:30

"Броят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява през последните години,..."

Докато не измреме всички възрастни пушачи, няма да се подобрят нещата!
Младежта, гледам, наблягат на тревата и вафлички.
Всяко поколение си страда от собстената глупост.

400

1

демотиватор

16.01 2024 в 13:41

Дали не преминават на наркотия, кат гледам колко напушено / нашмъркано / набоцкани файтонджии се хващат ежедневно....
 
X

Да помогнем на украинските деца!