След Китай и Франция отбеляза ръст на белодробните инфекции

OFFNews 30 ноември 2023 в 09:18 1589 0

бели дробове

Снимка Pixabay

Бактерия причинява респираторните инфекции

Бактерия води до ръст на белодробните инфекции във Франция, съобщи АФП. След Китай във Франция се наблюдава тревожно нарастване на респираторните инфекции вследствие на микоплазма, обявиха френските здравни власти.

Медиците са призовани да проявят бдителност.

Голяма част от инфекциите не водят до тежки състояния, но някои случаи могат да доведат до болнично лечение, се казва в съобщение на здравните власти до медиците.

През миналата седмица Световната здравна организация изрази безпокойство по повод нарастването на броя на респираторните заболявания в Китай и поиска по-детайлна информация от властите в страната.

Mycoplasma pneumoniae е бактерия, наричана "атипична", водеща до респираторни инфекции. Заболяванията са много чести при деца над 4 г. и подрастващите, се казва в съобщението на Министерството на здравеопазването във Франция.

Това е бактерия, която се повлиява много добре от антибиотиците, с които разполагаме в страната. Имаме наличност за шест месеца, но има и увеличение на случаите на бактериална инфекция и у нас, и в Цяла Европа, обяви министърът на здравеопазването и превенцията Орелиен Русо.

Увеличаването на броя на заболелите от "недиагностицирана пневмония" се превърна в глобална тема, след като Световната здравна организация (СЗО) поиска от Китай повече информация по въпроса, позовавайки се на доклад, изготвен от Програмата за мониторинг на нововъзникващите болести, за нарастването на заболелите сред децата.

Китайските здравни власти призоваха да се увеличи броят на клиниките, в които се лекуват пациенти с инфекцията. Говорител на националната здравна инспекция заяви, че ръстът на заболелите от остри респираторни заболявания е свързан с едновременното циркулиране на няколко вида патогени, сред които доминиращ е грипът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика