Растат случаите на пневмония сред децата в Китай, властите въвеждат мерки

OFFNews 27 ноември 2023 в 10:55 942 1

Китай

Снимка БТА/АП

Ръст на недиагностицирана пневмония сред децата в Китай

Китайското министерство на здравеопазването призова днес местните власти да увеличат броя на клиниките, в които се лекува треска, тъй като страната се сблъсква с ръст на случаите на респираторни заболявания, предаде Ройтерс.

Миналата седмица увеличаването на броя на заболелите се превърна в глобална тема, след като Световната здравна организация (СЗО) поиска от Китай повече информация по въпроса, позовавайки се на доклад, изготвен от Програмата за мониторинг на нововъзникващите болести, за нарастването на броя на случаите на недиагностицирана пневмония при деца.

Китай и СЗО се сблъскаха с въпроси относно прозрачността при съобщаването на информация в началото на пандемията, която избухна в централния китайски град Ухан в края на 2019 година. СЗО заяви в петък, че няма нови или необичайни патогени в наскоро регистрираните случаи на заболявания.

Говорителят на Националната здравна комисия Ми Фън каза днес, че ръстът на заболелите от остри респираторни заболявания е свързан с едновременното циркулиране на няколко вида патогени, сред които доминиращ е грипът.

Необходими са усилия, за да увеличим броя на съответните клиники и болнични заведения, да разширим часовете, в които са достъпни услугите, и да подсилим гаранциите за доставка на лекарства. Необходимо е да работим здраво, за да предотвратим епидемиите и да контролираме ключови места, където се струпват много хора, като например училища, институции, отговарящи за грижите за деца, и болнични домове, както и да намалим потока на хора и посещения, каза Ми на пресконференция.

Случаите сред деца са особено много в северните райони, като например Пекин и провинцията Ляонин, където болниците предупреждават за дълги опашки. Държавният съвет (името на китайското правителство) предупреди в петък и за риск от увеличаване на броя на инфекциите, свързани с ковид.

"Всички населени места трябва да засилят докладването на информация за инфекциозните заболявания, за да се гарантира, че информацията се докладва своевременно и точно", каза Държавният съвет в изявление.

В четвъртък СЗО каза, че данните, предоставени от Китай, сочат, че наскоро регистрираните случаи са свързани с отмяната на ограниченията срещу ковид преди 11 месеца, както и с циркулирането на известни патогени, като например микоплазма пневмония (mycoplasma pneumoniae), често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга деца и която върлува от май месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика