Проф. Хинков за скандалния запис по случая ''Даная'': Очаквам отнемане на лекарските права

"Отмених конкурсите за директори на болници под натиск", признава министърът на здравеопазването

OFFNews 19 февруари 2024 в 09:34 15081 3

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

проф. Христо Хинков

Очаквам отнемане на лекарски права и призовавам Българския лекарски съюз да се намеси в случая със записа от „Пирогов“, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на Даная. Това каза по bTV здравният министър проф. Христо Хинков.

По време на Медицински съвет лекар от най-голямата спешна болница произнася следните думи отнесени на близките на 15-годишното момиче: „Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора.“

Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата, каза той.

Той обясни, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да си оттегли заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов". „Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.

Миналата седмица софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая „Даная“. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето.

Конкурсите за директори на болници

Хинков заяви и че е спирал и конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че на старите им изтичат мандатите. "Това се е случвало под натиск", добави той. "Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза министърът на здравеопазването.

Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март натам.

Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в Здравната каса след това отиват в болниците и това трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние, каза още Хинков.

Впоследствие от здравното министерство уточниха, че  проф. Христо Хинков е провел разговори с премира акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел във връзка с обявените конкурси за директори на лечебни заведения. "И тримата са се обединили около мотива, че провеждането на конкурси в този момент, може да бъде натоварено с негативни внушения за тенденциозни назначения, предвид решението на министъра да освободи поста си по време на предстоящата ротация. Водени от принципа за пълна прозрачност и равноправност между кандидатите при провеждане на кадровата политика в здравеопазването, бе взето решение конкурсите да бъдат преобявявани поетапно с по-дълъг срок за подаване на необходимите документи", посняват от МЗ.

Министърът си постави оценка „добър“ 4 за работата си начело на министерството. Той заяви, че ведомството, което оглавява, се справя добре с изпълнението на приетата още в началото на работата на кабинета правителствена програма в сектора. Той препоръча на своя бъдещ наследник да не се поддава на политически внушения, да действа съгласно собствения си план и правителствената програма. Хинков каза още, че не знае името на бъдещия здравен министър.

Темата беше коментирана и от премиера Николай Денков.

Когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми, заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет в отговор на журналистически въпрос относно конкурси за директорски постове в държавни болници. "Казах на здравния министър дали е подходящо да го направи, не съм му забранил, казах му аргументите, които имам", заяви министър-председателят. Според него аргументът е ясен и разбираем.

За детската болница

По повод изграждането на Национална детска болница министърът обясни, че има съставен план за действие, но проблем са обществените поръчки и по-точно обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), които забавят процедурите. Христо Хинков каза още, че в КЗК се очаква да се реши въпросът с фирмата, която да започне събарянето на старите сгради на мястото на бъдещата болница.

"До момента са изхарчени около 2 млн. лева от наличните малко под 100 млн. лева, но са върнати 7 млн. лева за проектиране, задържани неправомерно от друга институция преди около година и половина – две, каза още министърът". Той обясни, че не е наясно с изискването на депутатите да бъде създаден специален сайт, на който да се публикува информация за разходите около строителството на болницата.

Министърът коментира и данните, че за първите два месеца на годината са отчетени, но не и извършени дейности в здравеопазването за над 600 хил. лв. Според Хинков в тези случаи Националната здравноосигурителна каса трябва да има много по-сериозни правомощия и да налага по-сериозни санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

3

Козин Човков

19.02 2024 в 18:11

Етичната комисия не отне правата на Мангъсъров, при това за много по-големи провинения, че на този ли?

1000

2

Tsvyatko Kovachev

19.02 2024 в 15:07

хубаво ще е да му вземат правата на този , поне ще има прецедент ... , но пък как ще стане ?!

135

1

Far Rider

19.02 2024 в 13:31

Спокойно. Нищо няма да се случи. Не забравяйте, че сме в Задунайская губерния!
 
X

Да помогнем на украинските деца!