Първият българин с трансплантирано сърце: Университетските болници трябва да дават поне 5 донора на три месеца

OFFNews 20 юни 2023 в 09:43 983 1

Огнян Ганчев, Евгени Георгиев, Георги Пеев

Снимка Фейсбук/Георги Пеев

Огнян Ганчев, Евгени Георгиев, Георги Пеев на световното първенство за трансплантирани в Италия

"Големите университетски болници трябва да дават поне пет донора на три месеца, а координаторите по донорство не трябва да съвместяват тази дейност", заяви по БНР Евгени Георгиев, първият българин с трансплантирано сърце.

Той е категоричен, че Изпълнителната агенция по трансплантации трябва да излезе от надзора на ИАМН и да стане пак самостоятелна структура, и ако там се постави директор, който по 16 часа да търси срещи с координаторите по места, да търси донороски ситуации, да организира информационни кампании сред младите хора, нещата отново ще потръгнат, смята той.

Едва 5-6 са трансплантираните у нас, които поддържат форма със спорт, казва Евгени и добавя, че въпреки хубавите неща, които се случват на трансплантираните пациенти, имуносупресивните медикаменти, които се налага да приемат, бавно и сигурно убиват всички ортани в тялото. "Но няма как без тях", заключава мъжът.

15-16 години е средната продължителност на сърдечно трансплантираните пациенти. Ние с Огнян сме най-дълго преживелите. През 2003 г. 17 човека чакахме за сърдечна трансплантация, само мен успяха да трансплантират, останалите починаха", споделя още Георгиев.

Към 8 юни 2023 г. по данни на ИАМН чакащите за ново сърце са 28 души. Към същата дата у нас е извършена една сърдечна трансплантация.

Радвам се, че двама българи отидоха и спечелиха медали на това Световно първенство за трансплантирани. Огнян Ганчев е трансплантиран с мен през далечната 2006 година със сърце и му прави чест, че донесе медал. Същото важи и за Георги Пеев, защото и той положи неимоверни усилия. Те двамата успяха да покажат, че има частица живот в транспрантираните пациенти, за да се борят да се повишава броят на трансплантираните у нас, каза първият сърдечно трансплантиран българин.

"Съжалявам, че този път не успях да участвам, но последно време започнах често да влизам в болница, защото артериите на сърцето ми започнаха да се влошават, поредица стентове ми се поставят периодично. Преди това имам участие в четири Европейски първенства, откъдето пак тези хора и други и носехме медал, споделя Евгени.

Той е бил организатор на традиционния спортен пациентски фестивал - "Играй с мен".

Имайте предвид, че чуждите отбори на транспланираните разполагат със всичко, с което ние не разполагаме - треньори, бази, тренировки, пари за състезанията. Ние стигнахме до 7-мо издание вече не ни достигаха средствата за участие на хора с увреждания в спортни състезания. Държавата отпуска минимални средства, нямаме пари за екипи, или за грамоти, а за тренировки никога не сме имали възможности - просто се явявахме, разказва още Евгени Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика