Омбудсманът настоява за безплатни медицински е-бележки

OFFNews 18 януари 2024 в 13:05 713 0

Диана Ковачева

Снимка Пресцентър на омбудсмана

Диана Ковачева

Медицинските е-бележки за учениците да са безплатни настоява в препоръка омбудсманът Диана Ковачева.

Препоръката е изпратена до здравния министър проф. д-р Христо Хинков, председателя на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов и шефа на Българския лекарски съюз Иван Маджаров с искане цената им да бъде включена в пакета здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проф. Ковачева призовава за спешни решения - личните лекари и болничните заведения да проявят разбиране и да не вземат такси за издаване на тези бележки или те да бъдат минимални, напр. на цената на потребителските такси.

Всичко, което трябва за знаете за е-бележките

Поводът за тази препоръка са нови жалби и сигнали от родители до институцията на омбудсмана заради наложилата се противоречивата практика за определяне на таксите, събирани от личните лекари за издаването на електронна извинителна бележка за отсъствията на учениците по здравословни причини.

Ковачева припомня, че във връзка с въвеждането на медицинските извинителни бележки е изпратила специална препоръка, в т.ч. и до образователния министър, в която посочва, че има риск от нови административни и финансови тежести за родителите. 

Искат отпадане на медицинската е-бележка

Омбудсманът подчертава, че новото нормативно изискванескване не е съобразено с действащата здравна система и дори детето да оздравее по-рано, то трябва да се съобрази с посочения в електронната бележка срок. 

Известно е, че в началото на новата учебна 2023/2024 година три министерства обявиха въвеждането на новата електронна извинителна бележка за извинение на отсъствията на ученици, като публично обявената цел беше да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки. Въпреки обаче автоматичното извинение на отсъствията в електронните дневници на училищата, което позволява свързаните системи на учебните заведения и личните лекари, на практика не се получи точно така, допълва общественият защитник.

Тя цитира предложение за изменение и допълнение в нормативната уредба отпреди години издаването на тези бележки да бъде включено в основния пакет от здравни дейности, които са гарантирани от НЗОК (в раздел VIII на Приложение 1 „Дейности по медицинска експертиза“, в т. 4 е било записано: „Издаване на медицинска бележка на дете/ученик при отсъствие поради заболяване от детско/учебно заведение“).

Тарифа за медицинска бележка от 57 лв. Законно ли е?

За съжаление, този текст е отпаднал в хода на обсъждането и след приемането на Наредба № 9 от 10 декември 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, този текст липсва. Явно, че тази услуга не е договорена с Българския лекарски съюз. Факт е, че поради неговото отпадане, се стига до това, някои лекари да определят необосновано високи такси, което е в ущърб не само на родителите, но най-вече на децата, завършва омбудсманът и настоява за спешни действия за решаването на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!