Недоволство в Полша след смъртта на бременни жени заради забраната на абортите

OFFNews 13 юни 2023 в 10:04 1196 0

Адам Неджелски

Снимка Getty Images

Адам Неджелски, министър на здравеопазването на Полша

След смъртта на няколко бременни жени в болница в Полша министърът на здравеопазването Адам Неджелски обяви, че всяка жена в Полша има право на аборт, ако здравето или животът ѝ са в опасност, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Адам Неджелски направи това изявление на пресконференция, организирана след смъртта наскоро на 33-годишна жена, която е била хоспитализирана в южния град Нови Тарг в петия месец на бременността.

Жената постъпва в болницата през нощта на 20 срещу 21 май, когато околоплодните ѝ води изтичат, но по-късно, на 24 май, умира от септичен шок. Медицинските документи показват, че няколко часа по-рано ултразвуково изследване е показало, че плодът е мъртъв.

Семейството ѝ твърди, че лекарите не са успели да спасят живота ѝ, тъй като почти пълната забрана на абортите в Полша им е попречила да предложат процедурата.

Болницата е трябвало да уведоми жената, която по-късно починала, че ако бременността ѝ бъде прекратена, това ще спаси живота ѝ, заяви омбудсманът на Полша след гневна обществена реакция на случай, извел отново на дневен ред въпроса за строгите закони за аборта в страната, предаде Ройтерс.

Полските закони са едни от най-строгите в Европа, а през 2021 г. в страната беше въведена почти пълна забрана за аборти, което предизвика масови протести.

Хиляди на протест в Полша заради ограничаване на абортите

От полската Фондация за жените и семейното планиране заявиха, че в медиите е била публикувана информация за най-малко пет случая на починали бременни жени и заяви, че ограниченията на абортите са причинили тяхната смърт.

Откакто през 2021 г. влезе в сила решението на полския Конституционен съд, че прекратяването на бременности с дефекти на плода е противоконституционно, лекарите са започнали да проявяват неохота да извършват аборти дори в случаите, когато животът на майката е в опасност.

"Фактът, че жените губят живота си, че здравето и безопасността им са застрашени, е резултат от драконовските закони за абортите в Полша", заяви на пресконференция депутатката от лявата опозиция Магдалена Бият.

Подобен случай е регистриран през януари 2022 г., когато бременна жена умира, след като е носила мъртъв плод в утробата си повече от седмица.

През есента на 2021 г. бременна жена умира, след като лекарите отказват да прекъснат бременността ѝ, въпреки че плодът е диагностициран с фатални вродени малформации.

Кампаниите в подкрепа на абортите твърдят, че страхът от съдебно наказание, насаден у лекарите от забраната, ги е накарал да откажат да извършат аборт, дори ако жената се нуждае от такъв.

В изявлението си снощи полският министър на здравеопазването Адам Ниеджиелски заяви, че законът позволява прекъсване на бременността, ако здравето или животът на жената са в опасност.

"Всяка жена в тази страна има право, в случай на заплаха за нейното здраве или живот, да прекъсне бременността си... Тези две състояния трябва да се разглеждат отделно", каза той.

По думите на Неджелски, правото на жената да прекъсне бременността "е било изяснено" по негово искане.

"На 7 ноември 2021 г., след първите събития, които породиха съмнения свързани със случая на бременна пациентка в град Пшчина, поисках от консултантите подробни насоки, уточняващи как да се действа в ситуация, в която животът и здравето на пациентката са изложени на риск“, посочи министърът.

"В насоките, представени от консултантите в областта на акушерството, гинекологията и перинататологията, много ясно се посочва, че решението на жената, желанието на пациентката също е важно в процеса на вземане на окончателно решение", каза Неджелски.

Той добави, че е назначил екип, който ще прецизира насоките за прекъсване на бременността, издадени през 2021 г.

"Ще го направим с широк консенсус, като гарантираме равнопоставеността на участието на жените", добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки