Над 2800 случая на морбили са регистрирани в Румъния през 2023 г.

OFFNews 04 януари 2024 в 12:31 687 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация срещу морбили

Националният институт за обществено здраве в Румъния съобщи, че през 2023 г. в страната са били потвърдени 2805 случая на морбили. Регистрирани са и три смъртни случая в резултат на заболяването, посочва агенция Аджерпрес.

На 6 декември Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните на фона на тревожно нарастване на случаите и големия брой хоспитализации на заразени деца.

Националният институт за обществено здраве припомни, че в резултат на морбили са починали две седеммесечни бебета от окръг Брашов, неподлежащи на ваксинация, и 35-годишен мъж от Букурещ, който не е бил ваксиниран и е имал съпътстващи заболявания.

Когато бе обявена епидемията от морбили, бяха обхванати общо 29 окръга. В края на годината заболяването бе потвърдено в Букурещ и още 34 окръга от общо 41 в Румъния.

По последни данни най-засегнати са окръзите Муреш (761 случая), Брашов (657 случая), Букурещ (378 случая), Клуж (201 случая), Гюргево (173 случая) и прилежащия към Букурещ окръг Илфов (124 случая).

За риск от разпространението на болестта у нас предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той се аргументира с недостатъчният ваксинационен обхват.

Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от желаните 95%, посочи той.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев препоръча ваксинация за работещите в туризма заради опасност от пренасяне на болетта от съседни страни.

В края на декември личните лекари в Пловдив започнаха масова ваксинация срещу морбили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!